APS HABER / PINAR ETCİ - Sempozyumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tunç, kamuoyunda yanlış anlaşılan “af” yorumlarına açıklık getirdi.
"Af söz konusu değil"
Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında yürütülen çalışmaların bir “af” gibi lanse edilmesinin doğru olmadığını vurgulayarak, “Burada söz konusu olan bir af değildir. Ceza İnfaz Kanunu'nda yapılması planlanan değişiklikler, cezaevindeki şartların iyileştirilmesi, hasta hükümlülerin alternatif infaz yöntemlerinden yararlanması ve belirli yaş üstündeki mahkumlara yönelik uygulamalar gibi konulara yöneliktir” dedi.
“55 bin kişilik af” iddiaları asılsız
Son günlerde gündeme gelen "55 bin kişinin affedileceği" yönündeki haberleri değerlendiren Tunç, bu iddianın gerçek dışı olduğunu belirtti. Bu tür düzenlemelerin kapsamı ve şeklinin Meclis’in takdirinde olduğunu hatırlatan Bakan, yapılacak her adımın hukuk çerçevesinde yürütüleceğini vurguladı.
Yeni infaz modelleri değerlendiriliyor
Yargı reformu kapsamında, infaz sürelerinde bazı esnekliklerin gündeme geldiğini ifade eden Tunç, dörtte dört infaz sisteminin yerine dörtte üç modelinin teknik olarak değerlendirildiğini söyledi. Bunun da adaletin sağlanması ve ceza sisteminin iyileştirilmesi adına ele alındığını belirtti.
Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumu
DEM Parti Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in sağlık durumuna ilişkin de konuşan Tunç, Önder’in geçirdiği rahatsızlıktan duydukları üzüntüyü dile getirerek, “Sağlığına kavuşması en büyük temennimiz. Kendisi uzlaşmacı yapısıyla Terörsüz Türkiye sürecinde önemli rol oynuyordu” dedi.
CHP Kurultayı ve sosyal medya dezenformasyonu
CHP’nin son kurultayına ilişkin başlatılan soruşturmayla ilgili olarak ise Tunç, sürecin CHP delegelerinin şikayetleriyle başladığını hatırlatarak, “Soruşturma savcılıkça yürütülüyor. Sosyal medyada bazı isimlerin süreçle ilgili yanıltıcı bilgiler yayması halkı aldatmaya yönelik ve hukuki değildir” açıklamasında bulundu.
Sosyal medya suçlarına yönelik yasal düzenlemeler geliyor
Sosyal medya üzerinden artan tehdit, hakaret ve dolandırıcılık vakalarına dikkat çeken Tunç, yeni yargı paketi kapsamında bu konulara ilişkin daha güçlü düzenlemelerin yer alacağını kaydetti. “Sosyal medya özgürlük alanıdır, ancak sınırları vardır. Gerçek hayatta suç olan fiil internette de suçtur” diyen Tunç, özellikle çocukların ve kadınların korunması konusunda ilgili bakanlıklarla kapsamlı çalışmalar yürütüldüğünü de belirtti.