APS HABER / OĞUZHAN ARSLAN -
ABB Başkanı Mansur Yavaş, Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi tarafından "Aksiyona Geç" sloganıyla düzenlenen Ankara Kültür Sanat (AKS) 101 Çalıştayı'nın açılışına katıldı. İki gün sürecek programın açılış konuşmalarını Eski Dönem Kültür Sanat ÇG Sözcüsü Mehlika Gider, Kültür Sanat Meclisi Başkanı Alper Kaya, Yaşayan Mirası ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü Selim Terzi, Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz ve Mansur Yavaş yaptı. Halil İbrahim Yılmaz şöyle konuştu:
"101 kararı ABB Başkanı, Kültür Başkanı ve bütün ilçe başkanlarımızla paylaşacağız"
"TÜİK verilerine göre 2023 itibariyle Türkiye'de 743 bin kültürel istihdam var. Yine TÜİK verilerine göre 2023'teki kültürel ekonomi ciromuz 537 milyar civarında gerçekleşti, 22 milyar dolar yapıyor bu rakam. 2022'de söz konusu rakam yaklaşık 305 milyar dolara çıkacak. Türkiye'deki toplam kültürel mal ihracatı 260 milyar liraya çıktı. 11 milyar dolar. Yani bu kentte yapılacak filmlerin dünyaya satılması üzerinden oluşacak ekonomiye, altyapı oluşması açısından söylüyorum. Toplam 6 milyar dolar civarındaki kültürel mal ithalatımızı düşünürsek bu alanda yaklaşık 5 milyar dolarlık bir dış ticaret fazlası veriyoruz. Kültürel mal ihracatımızın yüzde 84'ü tek başına el sanatları ürünlerinden oluşuyor. 286 bin kişiyle toplam istihdamın yüzde 38'ini oluşturuyor. Filmlerde, ekranlarda gördüğünüz Erdal Özyağcılar bu kenti kutsarken diyor ki; biz İstanbullular olarak İstanbul'da sanat hayatına devam eden, Ankara'da yetişmiş kişiler olarak Ankara Kültür Sanat seyircilerine göstermeden kendimizi iyi bir iş yapıp yapmadığımızı anlamayız. Bu kentteki 6 milyon kişi aslında bir sanat eksperidir. O açıdan Ankara markalanması gereken bir kenttir. ve bu markalamayı yapmak için ne yapacağız? Film Yapımcıları Derneği'nin eserinde göreceksiniz. Bu kentte çekilen filmler. Yüzlerce film yapıldı bu kentte. İstanbul'da depremin şiddetinin arttığı ve Ankara'nın yeniden gözde olduğu bir durumda. Göçün tersine göçün kültürel sektörlerde öncelikli olduğu bir ortamda bu kent platoların başkenti olmak zorunda. O açıdan saffet, himmet, hayret ve gayret diye hep beraber aşkla, çocukken seyrettiğimiz bu filmlerin tekrar bu şehrin bütün caddelerini markalayacağımız bir platoya dönmesini arzu ediyoruz. Bu 101 kararı başta Büyükşehir Belediye Başkanımız olmak üzere Kültür Bakanlığımız ve bütün ilçe belediye başkanlarımızla paylaşacağımızı arz ediyorum."
Ankara kültürüne yön verecek
"Bugün burada Kent Konseyimizin değerli bir çalışması var. Yeni bir meclis, daha geniş katılımla Ankara kültürüne yön verecek. Zaten Kent Konseyi'nin kuruluşunda olduğu gibi bizler belediyeyi yönetirken sadece ilgili daire başkanının Ankara'ya dair bütün çözümleri veya projeleri yapmasını beklemiyoruz. Onlar sadece kanunun kendilerine verdiği görevleri yapıyorlar. Ama bir kentte herhangi bir konunun başarılı olmasını istiyorsanız o kentte yaşayan insanların bütün paydaşlarını o işe dahil etmeniz gerekir. Dolayısıyla biz de madem ki şöyle bir iddiamız var; Ankara'yı dünya başkentlerine yarışır bir hale gelmek, Ankara'yı başkent yapıp bize emanet eden Mustafa Kemal Atatürk'e karşı bir borcumuz ise o zaman bu işte emeği geçen herkesi bu işte Katkıda bulunabilecek bütün sanatın dallarındaki herkesi bu işe dahil etmemiz gerekiyor. Bu nedenle gerçekten kültür sanat meclisimizin bu 101 bildirisiyle alacağı kararlarla çok büyük katkıda bulunacağına inanıyorum.
ABB olarak Ulus Tarihi Kent Merkezi'ni tekrar canlandırma çabalarında büyük kaynaklar ayırmış bulunuyoruz
Bazı tespitlerimi de söylemek isterim. Biraz önce Halil İbrahim Bey bunun ekonomiye katkılarından da bahsetti. Hatırlar mısınız? Bazı diziler nedeniyle bir Asmalı Konak dizisiyle Nevşehir' e binlerce insan gitti görmeye. Dolayısıyla burada çekilecek bazı film dizilerin ve sanat eserlerinin de buraya ayrıca birçok insan çekeceği ekonomiye katkıda bulunacağı ve üstelik Ankara'nın da dünya çapında tanınması yolunda bulunacağı katkılar da şüphesizdir. Bu mekan çok önemli her şeyden evvel. Bu mekan yine bizzat Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla ve bahçelerinde gezerek Gençlik Parkı'nın yapılışını bizzat takip ettiği bir mekandır. Yine her zaman söylüyoruz. Bu mekanın çok yakınında Türkiye Cumhuriyeti kurulmuştur. 300 metre yukarıda. ve o yıllara ait o Cumhuriyetin kuruluşundaki bütün eserler oradadır. ABB olarak biz özellikle Ulus Tarihi Kent Merkezi'ni tekrar canlandırma çabalarında çok büyük kaynaklar ayırmış bulunuyoruz. Çünkü Ulus çöküntü alanı olmaya başlamıştı. Tekrar Ulus'u eski şaşalı günlerine döndürmek de yine boynumuzun boynudur.
Avrupa Yaratıcı Kentler ağına başvurduk
Bizler ABB olarak da bazı çalışmalar yaptık. Daha önce bizler bir tiyatro festivali yapmıştık. Buradaki tiyatro binasını da onardık, kullanılamaz hale gelmişti. Ankara halkının hizmetine girdi. Bir tane Kentpark'ta Cepa'nın arka tarafında belediyeye ait bir bina vardı. Bunu da sadece müzik severlerin gelip orada kendi başlarına müzik yapabileceği ve kayıt yapabileceği bir stüdyo haline de getirdik. Yine konservatuvara hazırlık kursları veriliyor. Aynı zamanda da Avrupa Yaratıcı Kentler ağına da başvurduk. Bizler mutlaka ve mutlaka burada sizlerden bize yapacağı öneriler doğrultusunda çalışmalarımızı sürdüreceğiz ama gördüğüm kadarıyla ilk başlamamız gereken herhalde Kent Konseyi'nin daha uygun bir binada bir toplantı salonuna kavuşması olacak.
Dolayısıyla biz ortak aklı kullanarak Ankara'da doğru işler yapılabileceğine inanıyoruz. ve Türkiye'deki kültür açının da Ankara'dan başlamış olduğu gerçeğini inşallah sizler sayesinde gerçekleştirip başaracağız. ve Mustafa Kemal Atatürk'ün dediği gibi; sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuştur diyor. İnşallah bu damarı daha da güçlendirecek birçok çalışmaya hep birlikte imza atacağız."
Daha Sonra İlçe Belediye Başkanları Söz Aldılar
Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi tarafından “Aksiyona Geç” sloganıyla düzenlenen Ankara Kültür Sanat (AKS) 101 Çalıştayı ikinci gününde devam ediyor. "Yerel Yönetimlerde Kültür Sanat Oturumu"nda konuşan Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, “Bugün Ankara’dan çok daha küçük vilayette bir fuar alanı varsa Ankara’da bir fuar alanı yoksa bu bizim ayıbımızdır. Fuar alanı deyip geçmeyin. Sadece sanayiciler için değil otelciler için ticaret alanları için Ankara’nın tanıtılması için en büyük yatırımlardan bir tanesidir. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki şehirleri fuarla ayaktadır. Onun için Ankara’nın eksiklerini, siyasi münazaralardan uzak ortak aklı, düşünceleri Ankara’nın hayrına olan noktada birleştirmemiz gerekiyor” diye konuştu.
Ankara Kent Konseyi Kültür Sanat Meclisi tarafından “Aksiyona Geç” sloganıyla düzenlenen Ankara Kültür Sanat (AKS) 101 Çalıştayı ikinci gününde devam ediyor. Moderatörlüğünü Halil İbrahim Yılmaz'ın yaptığı "Yerel Yönetimlerde Kültür Sanat Oturumu"nda Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, Sincan Belediye Başkanı Murat Ercan, Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin söz aldı. Oturumda ismi yer alan Etimesgut Belediye Başkanı Erdal Beşikçioğlu ise özel bir durum nedeniyle oturuma katılamadı. Belediye başkanları belediyelerinde kültür sanat ile ilgili çalışmalarını ve yapılacak projeleri anlattı.
Çalıştayda önce Müzik Araştırmacısı ve Yazar Kubilay Dökmetaş sahnede performans gösterdi. Ardından opera sanatçısı ve Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Yardımlaşma Vakfı (TOBAV) Genel Başkanı Mehmet Yılmaz da "Efem" türküsünü seslendirdi.
Yılmaz: Atatürk’ün en büyük sanat eseri demokrasi çığlığının atıldığı bu kentte ilan edilen Cumhuriyet’tir
Oturumun moderatörlüğünü yapan Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Yer Ankara konu kültür ve sanat olunca büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ü anmadan olmaz. Atatürk’ün sanat anlayışını en iyi özetleyen cümlesi ‘Efendiler! Hepiniz mebus olabilirsiniz, hepiniz vekil olabilirsiniz, hatta reisicumhur olabilirsiniz, fakat sanatkâr olamazsınız.’ Büyük lider olduğu dünya kabul edilen Atatürk, aynı zamanda en büyük sanatçı da olmuştur ve Atatürk’ün en büyük sanat eseri demokrasi çığlığının atıldığı bu kentte ilan edilen Cumhuriyet’tir. Dünyada savaş ortamında kuruluş emri verilen tek müzenin Etnografya müzesi olması Atatürk’ün sanata ne kadar değer verdiğinin göstergesidir.” dedi.
Yaşar: Ankara’da bir fuar alanı yoksa bu bizim ayıbımızdır
Ardından Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar, Ankara için fuar alanının önemine dikkat çekti ve şunları söyledi:
“Ankara eskiden ben geldiğimde bir memur şehriydi. Şimdi bir sanayi ve ticaret şehri. Ankara dördüncü dereceden ihracat yapan bir il. Bugün Ankara’dan çok daha küçük vilayette bir fuar alanı varsa Ankara’da bir fuar alanı yoksa bu bizim ayıbımızdır. Buradan Ticaret Odası ve Sanayi Odası başkanlarına, ticaret yapan herkese sesleniyorum. Bu konuda Sayın Mansur Yavaş, benim önerimle burası yapılırken buranın ticaret odasına, sanayi odasına, esnaf odalarına çeşitli kuruluşlara hisseler verilmiş. Bunlar şimdi para yatıramadığı için ‘bana devretsinler ben yapayım’ dedi. Onlar da orayı devrettirmiyor ve bugün artık bir fuar alanı. Fuar alanı deyip geçmeyin. Sadece sanayiciler için değil otelciler için ticaret alanları için Ankara’nın tanıtılması için en büyük yatırımlardan bir tanesidir. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki şehirleri fuarla ayaktadır. Onun için Ankara’nın eksiklerini, siyasi münazaralardan uzak ortak aklı, düşünceleri Ankara’nın hayrına olan noktada birleşmemiz gerekiyor. Ankara’yı boşaltıyorlar. Hâlâ Ankara’yı bir başkent olarak görmeyen bir zihniyet var. Bu toplumumuzun içinde maalesef var ama Ankara durdukça Cumhuriyetimizin başkenti olarak ilelebet yaşacak.”
Çetin: Belediyeler bu işin neresinde, ne kadar olmalı?
Pursaklar Belediye Başkanı Ertuğrul Çetin, çocuklar için tiyatro okulu açtıklarını söyledi. Çetin şu ifadeleri kullandı:
“Hepimiz kültür merkezleri açıyoruz, yaşam alanları yapıyoruz. Orada birtakım sanatsal faaliyetler ve kurslar veriyoruz. Bunlar için emek harcıyoruz ve gerçekten sizin adınıza bir maliyet ödüyoruz. Belediyeler bu işin neresinde, ne kadar olmalı? Yetenek avcılığı noktasında ‘evet’, geliştirme dersleri ve öğrenme noktasında ‘evet’ ama sonra geliştidiğimiz insanlar nereye gidecek? Bu bizim en ciddi sorularımızdan biri. Bir örnekle açıklayalım, 679 koltuk kapasitesiyle Ankara’nın devlet tiyatroları sahnesiyle Pursaklar’ın en büyük sahnesini yaptık. Daha büyük salonlar elbette var. Net rakam veriyorum, 69 oyun 173 seanslı oynamış ve 120 bin 144 biletli izlenmiş. Cuma-Cumartesi günü için oynanacak oyun için şu an bilet bulamazsınız. Bir taraftan profesyonel sanatçılar ve oyunları insanlarla buluşturduk. Diğer taraftan da yetenekleri keşfedelim dedik. Bir tiyatro okulu açtık. Burada şu an itibariyle 200 kişi kurs alıyor. Şu ana kadar yedi farklı oyun çıkardılar. Bu çocuklar bu alanda ilerlemek istiyorlarsa konservatuarlar var, kendilerini gösterecekler. Ama benden de beklentileri var.”
Özarslan: Anadolu coğrafyasında birçok kültür ve sanatın çok büyük bir zenginliğinde yaşıyoruz
Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan ise şöyle konuştu:
“Biz de Anadolu coğrafyasında birçok kültür ve sanatın çok büyük bir zenginliğinde yaşıyoruz. Bizler Türk milleti olarak yaşadığımız ilk coğrafyadan son coğrafyasına kadar kültürümüz yani yol göstericilerimiz gerçekten namzet insanlar. Orada Türkistan’da kendi yetiştirmiş, o kültür dokusunu kendi yaşam kültürüyle bağdaştırmış bir neslin evlatlarıyız. Bunun en büyük örneğini biz Hoca Ahmet Yesevi ve Anadolu Erenleri dediğimiz o Horasan’dan gelen Erenlerin kültür kodlarında görüyoruz. Bu kültür kodlarını lütfen sadece dini bir değerler olarak görmeyin. Bu konuların Türkiye’de ders kitapların okunması ve gelecek nesillere aktarılması gereken en mühim konulardan birisi. Neden? Çünkü biz millet olarak öyle bir yola sahibiz ki bu erkan bizi her zaman donatarak, besleyerek getirmiş. İşte bunun adı kültür, sanat ise nedir? Türkler atla çul üstünde gidiyorlarmış, ama Anadolu coğrafyasına yakınlaştığımız dönemi düşünün. Acemlerle karşılaşıp semerciliği öğrenmişler ve ata nasıl daha konforlu bineceğinin sanatsal eserini kendileri oluşturmuşlar.”
Kasap: Dört yıl içerisinde günübirlik turizmi yatılı turizm noktasına getirmek istiyoruz
Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap, ilçedeki turizmde yatak kapasitesini arttırmaya yönelik planlarına ilişkin şunları söyledi:
“Hanımların gastronomisiyle ekonominin içine kattı. Bizim Beypazarlılar evinde dolmayı sarar kendi tüketir. Başkanımız bizzat bunların ekonomiye yönlendirilip hafta sonu ürettiklerini orada satmalarına yardımcı oldu. Fakat bizden önceki süreçlere ben maalesef fetret dönemi diyorum. O süreçte günübirlik bir turizm vardı. Sebebi yatak kapasitemiz yeterli değildi. Önümüzdeki dört yıl içerisinde günübirlik olan turizmimizin inşallah yatılı turizm olma noktasına gelmesini istiyoruz. Ama bunu tek yönlü değil yani sadece Beypazarı olarak düşünmüyorum. Bizler komşu belediyeler olarak Güdül, Ayaş, Beypazarı ve Kazan bir birliktelik yaptık. Amacımız komşu belediyeler arasında bir dayanışma sağlamaktı. Turizm noktasında da sadece Beypazarı olsun istemiyoruz. Bizler Beypazarı olarak yatılı turizmi aktif hale geçirebilirsek o zaman gerçekten insanımız parayı kazanabilir.”
Moderatör Halil İbrahim Yılmaz, Ankara’da kültür ve sanatın nasıl daha çok geliştirilebileceği konusunda kapsamlı çalıştayın ikinci turunun da işaretini verdi.
İzzet Demircioğlu: Önümüzdeki dönem iki büyük bir festival organize etmeyi düşünüyoruz
Ayaş Belediye Başkanı Demircioğlu şunları söyledi:
"Bundan sonra çok şeyin değişeceğine inanıyoruz. Bu amaçla koltuğa oturduk. Bundan sonra da çok şey yapılacak diye tahmin ediyoruz. Altyapımız maalesef Ayaş'ta sınırlı şu anda. 80 kişilik bir salonumuz var. Bütün Ayaş'ta yapılan gösteriler, o 80 kişilik şu anda salonda yapılıyor. Yıl olmuş 2024. Ama maalesef bu imkansızlıklarımız var. Açık alanda bir festival yapacağımız alanımız yok şu anda. Ama sosyal veya altyapı olanakları olmadığında bu festivalin yapılması ben en azından inanmıyorum. Festivalin bir getirisi olması lazım, yapılan bir festivalin. Hem ilçeye hem tanıtımların getirisi olması lazım. Bunun dışında altyapının olması lazım diye düşünüyoruz. Bununla ilgili şimdi çalışmalarımız var. Önümüzdeki dönem inşallah iki tane büyük bir festival organize etmeyi düşünüyoruz. Bir tanesini haziran ayında, bir tanesini de eylül ayında planlıyoruz. Salon ihtiyacımızı gidermek için de büyükşehir belediyesinin Sayın Başkanımız Mansur Yavaş'ın çok büyük desteği var. Bu salon ihtiyacımızı en yakın zamanda gidereceğiz. İnşallah zamanla bunları yapacağımıza inanıyorum. Ayaş'ta bir tarih yazılacak. İnşallah bu tarihi yazacağız diye düşünüyorum."
Levent Koç: Haymana denildiğinde akla kaplıca gelir
Haymana Belediye Başkanı Levent Koç ise şunları söyledi:
"Ankara'nın yüzölçüm bakımından en büyük ilçesi Polatlı. Hemen akabinde Haymana gelir. Haymana denildiğinde aklına ne gelmesi gerekir? Haymana denildiğinde akla kaplıca gelir. Sebep? Dünyanın en kaliteli, tescilli suyudur Haymana. Şimdi biz hep şunu ifade ettik; her ilçenin kendine has dinamikleri var. Ve o dinamikler üzerine bir şekil veya bir şehir şekillendirmesi de tabii ki şehrin eminleri olarak bizlerin görevidir. Haymana'nın elinde bulunan nimetler nelerdir? Bahsettiğimiz gibi birinci sırada tabii ki kaplıcamız. Ardından tarih, kültür turizmimiz ardından tarım ve hayvancılığımız gelir. Kaplıcada bahsettiğimiz üzere dünyanın en kaliteli kaplıca sularına sahip bir şehirdir Ankara'nın ilçesi olan Haymana. Ama öncelik bunu bilmesi gerekenler kimler tabii ki bir başkenttiler. Bir diğer tarafımız tarihimiz. Tarihimiz Hititlerle başlar. Roma Bizans'la devam eder. Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet ile günümüze gelir. Şimdi Hititlerin logosunu hepimiz biliriz değil mi? Her yerde kullanılırız. Çünkü Ankara'nın kaynağıdır Hititler esasında. Ama Hititler'in tek kalıcı eseri olan ve günümüze kalan tek eseri nedir? Gavur Kalesi. Gavur Kalesi nerdedir? Haymana'da."
Ertunç Güngör: Burada bir madenci müzesi açmak için tüm gayretler çalışıyoruz
Nallıhan Belediye Başkanı Ertunç Güngör, "Bizler göreve geldikten sonra tabii ki kültür ve sanat açısından ilçemize artı değerler katmak için ilçemize bu oyanın bir müzesini açmak için ilçemize bir kent müzesi kazandırılması için ve Çayırhan'da biliyorsunuz madenle ilgili çok büyük bir rezerv vardır. Ve Çayıran'ın da bir tarihi vardır. Burada bir madenci müzesi açmak için tüm gayretler çalışıyoruz. Nallıhan'ımıza orada bir iğne oyası müzesi ve tarihi cezaevimize de kent müzesini çalışmalarına başladık, projelerini yaptık, kurullardan geçirdik. İnşallah kısa zamanda da bunları ilçemize kazandıracağız" diye konuştu.
Adem Barış Aşkın: İnsanlarımızın yüzlerinin gülmesi için kültür ve sanata önem vermeliyiz
Elmadağ Belediye Başkanı Adem Barış Aşkın ise şöyle konuştu:
"Dış ilçelerde biz kültür ve sanata yönelik olarak belediyeler olarak hareket etmek zorundayız. Bunun fitilini yapmak zorundayız. Bazen belediyenin insanların önünü açması gerekiyor. Bir koro kurduk Elmadağ'da. Ve koromuz kimisi belediyemizde çalışan bir işçiden kimisi bir memurumuzdan kimisi bir öğretmenimizden, ev hanımlarımızdan, muhtarlarımızdan bir koro kuruldu ve çok güzel müzikler yapıyorlar. Onların önünü açıyoruz. Çünkü Mansur Başkan'ımızın söylediği bir şey var; belediye aslında yol yapar, belediye altyapı yapar. Belediye tesisler yapar, binalar yapar ama bunları yapmak zaten zorundayız. Biz insanlarımızı mutlu etmek zorundayız. Biz insanlarımızın yüzünü güldürmek zorundayız. Ve insanlarımızın mutlu olması için yüzlerinin gülmesi için de en büyük vesilelerden birisi de kültür ve sanata önem vermek olarak düşünüyorum.
Mehmet Doğanay: Kutlamalarımızı da artık festival haline dönüştüreceğiz
Güdül Belediye Başkanı Mehmet Doğanay ise şunları söyledi:
"El dokuması üzerine çalışmalara başladık. Kadın kooperatifimizle beraber. Antep fıstığı Antep'te yetişir ama bizim de Güdül fıstığımız var. Belki bir çoğunuz bilmiyorsunuz. Güdül'de bir mikro klima bölgesi var. İnanın antep fıstığı yetişiyor çok fazla da rekolte oldu bu sene. Üvedimiz, hünnapımız bunların coğrafi işaretlerini almak için çalışmalarımızı yapıyoruz. Cumhuriyet Bayramı Güdül'ümüzde 100 yılı aşkın süredir Cumhuriyetle beraber Cumhuriyet Bayramı'nın iki gün kutlandığı tek yer Güdül'dür. Cumhuriyet ateşi biz de iki gün yanar. Ve ateş etrafında sürekli nöbet devri yapılır. İnşallah bu kutlamalarımızı da artık festival haline dönüştüreceğiz."
Satılmış Karakoç: Ankara Kalesi'yle eşdeğer tek kalesi Kalecik Kalesi'dir
Kalecik Belediye Başkanı Karakoç da "Kalecik deyince ilk aklımıza gelen Kalecik Karası. Gurur duyduğumuz bir ürünümüz dünyada birincilik kazanmış her zaman. Onu sadece şarapla özleştirmek doğru değildir. Pekmezi, kurusu, pestiliyle gerçek hem sağlılı hem de nezih bir üründür. Ankara'da ilçelerinde Ankara'nın Ankara Kalesi'yle eşdeğer tek kalesi Kalecik Kalesi'dir" ifadelerini kullandı.
"Yerel Yönetimlerde Kültür Sanat Oturumu"nun ikincisinde Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya,Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı , Kahramankazan Belediye Başkanı Selim Çırpanoğlu, Çamlıdere Belediye Başkanı Adem Ceylan ve Şereflikoçhisar Belediye Başkanı Mustafa Koçak söz aldı. Belediye Başkanları belediyelerinde yaptıkları kültür sanat çalışmalarını ve yapacakları projeleri anlattı.
Veli Gündüz Şahin: Bu Tür Etkinliklerin Yeni Projelere İlham Vermesi Açısından Önemli Olduğunu Düşünüyorum
Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin oturuma belediye işçilerinin trafik kazasında hayatını kaybetmeleri dolayısıyla katılamadı. Yakup Odabaşı da program yoğunluğu nedeniyle gönderdiği katılamadığı programa gönderdiği video mesajda; "Bu tür etkinliklerin yeni projelere ilham vermesi açısından önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.
Mürsel Yıldızkaya: Bir dizi proje hazırladık. İnşallah bunları yapacağız
Yıldızkaya, "Bizim bundan sonraki amacımız bölgeyi yeniden imar etmek değil. Önceliğimiz bu varlığı korumak. 2 bin 500 yıl 3 bin yıl önceki tarihi kıymetleri bugüne kadar geldiği şekilde bizden sonraki kuşaklara aktarabilmiş olmak. Bununla ilgili çalışmalarımız var. Bakanlıkla görüşüyoruz. Bir dizi proje hazırladık. İnşallah bunları yapacağız. İnşallah bu heyecanlı işle yaptığımız çalışmalarla da buraya sadece Türkiye''den yerli değil yabancı da pek çok misafirimizin geleceğini ümit ediyoruz. Zaten misafirlerimiz var ama bunun artacağını biliyoruz." dedi.
Selim Çırpanoğlu: Böyle bir büyükşehir belediye başkanımız olmasından dolayı hakikaten gurur duyuyoruz
Kahramankazan için hedeflerini anlatan Çırpanoğlu şunları söyledi:
"Kahramankazan Belediye Başkanı olduktan sonra gördük. Kahramankazan büyüyor ama gelişemiyor. Henüz gelişmesini tamamlamamış bir şehir. Büyüme ile gelişme maalesef doğru orantıda olmuyor. Biz Kahramankazan'ın gelişmesi için kültürel ve sanatsal etkinliklerimizle beraber tüm çalışmalarımızı başlattık. Tabii böyle bir büyükşehir belediye başkanımız olmasından dolayı hakikaten gurur duyuyoruz. Bize destek olduğu gibi bizlere kültür sanat anlamında da önümüzü açmış durumda. Ben tabii iyi bir öğrenciydim ama belediye başkanlığında kopya çekiyorum Eskişehir' deki sanatsal faaliyetleri Kahramankazan'la bağdaştırmaya çalışıyorum. Kahramankazan'ımızın nüfusu gitgide artıyor. Kahramankazan ve Ankara doğulların batısından batılların doğusunda Türkiye'nin ortasında bir yer. O yüzden bütün kültürlere açık olmak zorunda.
Tabii hayal kurarken masraftan kaçmamak lazım. Bir gün Kahramankazan'da bu senfoniyle ilahiler programını yapmak benim için büyük bir hedef. Bu noktada Ankara Kent Konseyi'yle de bir çalışma yapmak istiyorum. Sanat ruhun gıdasıdır. Ama küçük ilçelerde takviye gıdadır."
Adem Ceylan: Kültürel faaliyetler bizim açımızdan çok önemli
Ceylan ise Çamlıdere Belediyesinin kültür sanat faaliyetlerinden bahsederek, "Kültürel faaliyetler bizim açımızdan çok önemli. Toplumlar kültürleriyle yaşar ve büyür. Yağlı güreş festivali düzenledik. Biz bu sene ilk defa üç günlük festival düzenledik. Bu festivale en az 30 bin kişinin gelmiş olmasına şahitlik ettik" dedi.
Mustafa Koçak: "Benim rol modelim Mansur Yavaş
Şereflikoçhisar Belediye başkanı Koçak da, "Her belediyenin görevleri var. Bu görevler kanunlara belirleniyor ama devlet kanunlarla da belediyelerine kültür ve sanat etkinliklerinde çalışılabilir bir kanunla da sınırsız yetki veriyor. Bence bir belediye başkan vatandaşına hizmet etme konusunda yapamayacağı iki şey var. Birincisi bir belediye başkanı para basamaz. İkincisi de adam asamaz. Bunun haricinde eğer gerçekten niyeti halis ise ilçesindeki insanlarına hizmet etmek için elinden gelen her mücadeleyi yapar. Biz de tam böyle bir belediyecilik anlayışı sergiledik. Benim rol modelim Ankara'nın abisi herkesin başkanı Mansur Yavaş. Bizim belediyecilik anlayışımızın merkezinde insan var" diye konuştu.
Yakup Odabaşı: Ankara Anadolu'nun Kalbidir
Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, video mesaj ile katılarak kültür ve sanatın yerel yönetimler açısından taşıdığı önemi vurguladı. Şehir dışında olması nedeniyle etkinliğe katılamadığını belirten Odabaşı, gönderdiği mesajında, Ankara’nın tarihsel ve kültürel mirasının korunmasının önemine değindi.
Başkan Odabaşı, video mesajında, Ankara’nın Anadolu’daki medeniyetlerin kültürel ve sanatsal mirasını taşıyan önemli bir şehir olduğunu belirtti. Odabaşı, şunları söyledi:
“Bu topraklar, Anadolu’nun onlarca medeniyetine ev sahipliği yapmış, bu medeniyetlerin kültürel ve sanatsal mirasını taşımıştır. En önemli miras ise Büyük Atatürk’ün Cumhuriyet’in kalbi olarak bu toprakları başkent seçmesidir. Bu mirası korumak ve yarınlara taşımak hepimize düşen bir görevdir.”
Yeni Projeler ve Kültürel Kalkınma
Odabaşı, kültür ve sanat etkinliklerinin yeni projelere ilham verecek nitelikte olduğuna dikkat çekerek, yerel yönetimlerin bu alanlarda daha fazla inisiyatif alması gerektiğini ifade etti.
“Bu tür etkinlikler, ilçelerimizde kültür ve sanat faaliyetlerinin gelişmesine katkı sağlıyor. Gölbaşı olarak biz de bu vizyonla hareket ediyor, kültürel mirasımızı koruma ve tanıtma adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz,” dedi.
Ankara’nın Kültürel Rolü
Başkan Odabaşı, Ankara’nın Cumhuriyet’in başkenti olma kimliğini uluslararası arenada daha görünür kılmanın önemine vurgu yaptı.
“Ankara, gidilen değil, gelinen ve kalınan bir şehir olmalı. Kültür ve sanatla bu vizyonu güçlendirebiliriz. Yerel yönetimlerin de bu misyonu taşıması gerektiğine inanıyorum,” diye konuştu.
Emeği Geçenlere Teşekkür
Mesajının sonunda çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Odabaşı, şunları söyledi:
“Bu tür etkinlikler, bizlere yeni projeler geliştirme fırsatı sunuyor. Başta Ankara Kent Konseyi olmak üzere tüm katılımcılara saygı ve selamlarımı sunuyorum.”