Aydın

Aydın'daki orman yangını ikinci gününde... Alevlerle mücadele sürüyor!

Aydın'ın Germencik ilçesinde maki yangını çıktı. Rüzgarın etkisiyle ormana da sıçrayan yangını söndürme çalışmaları havadan ve karadan yapılan müdahale ile devam ederken, alevler bazı yerleşim yerlerine ulaştı.

Abone Ol

APS HABER / PINAR ETCİ - Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci CNN TÜRK’te son durumu aktarırken, ‘Söke-Germencik arasında vatandaşlarımız yola çıkmasın, ulaşım güçlükle sağlanıyor' çağrısında bulundu. Öte yandan Muğla’nın Milas ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı. MSB, Milas'ta çıkan orman yangınına müdahale için 5 helikopter görevlendirdi.

Edinilen bilgiye göre, Ortaklar Mahallesi Gümüşyeniköy mevkiindeki zirai alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Alevler rüzgarın etkisi geniş bir alana yayılarak Söke Argavlı Mahallesi sınırlarına ulaştı.

Ormanlık alana sıçrayan yangın nedeni ile ekipler seferber oldu. Bölgeye Aydın Büyükşehir Belediyesi, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yangın söndürme, TOMA, AFAD, Jandarma ve UMKE ekipleri sevk edildi.

Yangına karadan arazözler ile müdahale edilirken, havadan 9 uçak, 9 helikopter alevleri kontrol altına almak için çalışmalarını sürdürüyor.YANGIN İKİNCİ GÜNÜNDE

Aydın'ın Germencik ilçesinde, makilikte çıkıp rüzgarın etkisiyle ormana sıçrayan yangın 2'nci gününde devam ediyor. Yangına sabah saatlerinde hava desteği artırılarak müdahale sürüyor.

"YERLEŞİM YERLERİNİ TEHDİT EDİYOR"

Alevlerin Söke ilçesi Argavlı Mahallesi'nde ormanlık ve zirai alanda etkili olduğu, bazı yerleşim yerlerini tehdit ettiği öğrenildi. Bazı vatandaşların evlerini ve hayvan damlarını suyla ıslatarak alevlere karşı önlem aldığı görüldü.

"SÖKE GİRİŞİ TRAFİĞE KAPATILACAK"

Yangın nedeniyle Aydın İzmir Otobanı Germencik Gişeleri'nden Söke girişi istikameti önlem amacıyla trafiğe kapatılacağı, ulaşımın eski yoldan sağlanacağı öğrenildi.

AYDIN VALİSİ YAKUP CANBOLAT'TAN AÇIKLAMA

Aydın Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Aydın Milletvekili Ömer Özmen, CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız ve Evrim Karakoz ile Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu bölgede inceleme yaptı.

Canbolat, gazetecilere, kentte sıcaklığın yüksek olduğunu, yangının hızla yayılmaya devam ettiğini söyledi. Rüzgarın bölgede etkili olduğunu belirten Canbolat, şöyle devam etti:

"Yangını kontrol altına almaya çalışıyoruz. Bu mücadelede Orman Bölge Müdürlüğü'müz 50 araç, 220 personel, jandarmamızdan 9 tim, asayiş ve trafik timi, 72 personel, büyükşehir belediyemizden 30 araç, 120 personel, emniyetimizden 25 personel, sağlık müdürlüğümüzden de 5 araç ve 25 personelle ilk andan itibaren olaya müdahil olduk. Gerekli tedbirler alındı ve müdahale ediyoruz. 9 helikopter ve 9 uçak müdahale ediyor. Ayrıca polisimizin 5 TOMA'sı da bölgeye intikal etti."

Can kaybı olmadığını dile getiren Canbolat, "Bu yangın kapsamında 2 metruk eve yangın sirayet etti maalesef. Tedbiren 2 evi boşalttık, içindeki insanları boşalttık. Ayrıca bir restoranı boşalttık. İzmir, Manisa, Denizli'den takviye kuvvetler istedik. Onlar da yolda geliyorlar. Ayrıca otobanı da Söke istikametinde yangına müdahale edecek araçların rahat gelmesiyle ilgili trafiğe kapattık. Sadece yangına müdahale edecek araçları alıyoruz." dedi.

"BAŞKA BİR NOKTADAKİ YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI"

Canbolat, bölgeye yakın başka bir noktada çıkan yangında da 250 dönümlük alanın zarar gördüğünü, yangının kontrol altına alındığını ifade etti.

Çerçioğlu da tüm ekiplerin müdahaleyi sürdürdüğünü kaydetti.

'SÖKE-GERMENCİK YOLUNA ÇIKILMASIN'

Germencik Belediye Başkanı Burak Zencirci CNN TÜRK’te, ‘Yangın yerleşim yerlerine yakın ama önlem aldık. Söke-Germencik arasında vatandaşlarımız yola çıkmasın, ulaşım güçlükle sağlanıyor.

İtfaiye araçları benzinlik etrafında konuşlandı. Herhangi can kaybı veya yaralı yok.’ açıklamasında bulundu.

KOÇARLI BELEDİYESİ'NDEN ORMAN YANGININA DESTEK

Koçarlı Belediyesi ekipleri, Söke ve Germencik ilçeleri kapsayan orman yangınına müdahale etmek amacıyla arazöz ve personel desteği sağladı.

YANGINDA 7 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ

Yangında müdahale çalışmaları aralıksız devam ederken, şu ana kadar dumanlardan etkilenen 7 kişinin UMKE ve sağlık ekiplerince tedavisi yapıldı.

MİLAS’TA ORMAN YANGINI

Milas-Ören arasında kalan Sekköy Mahallesi ormanlık alanda başlayan orman yangınına orman ekiplerinin yanı sıra Muğla Büyükşehir Belediyesi itfaiye ve bölgedeki Kemerköy Termik Santralinin itfaiye ekipleri de müdahale ediyor.

GECE HAVADAN 5 HELİKOPTER MÜDAHALE EDECEK

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Muğla'nın Milas ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale için 5 helikopter görevlendirdi MSB'den yapılan açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

"Orman Genel Müdürlüğünün talebi üzerine Muğla'nın Milas ilçesi Sekköy bölgesi ormanlık alanında başlayan yangına müdahale etmek üzere Bakanlığımızca 2 tane T-70, 1 tane AS-532 ve 2 tane CH-47 tipi helikopter görevlendirildi."

HAVADAN MÜDAHALE SONA ERDİ

Yangına, havanın kararmasıyla birlikte havadan müdahale sona erdi. Yangına 32 arazöz, 160 orman işçisi, jandarmaya bağlı 3 TOMA, Muğla Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı 10 itfaiye, 7 su tankeri, 5 ilk müdahale aracı, 3 dozer, Kemerköy Termik Santrale bağlı 7 itfaiye aracı ile karadan müdahale devam ediyor.

BELEDİYE BAŞKANI ARAS: ÇOK ACI BİR YANGIN, MAALESEF BÖLGEDE ÇOK BÜYÜK KAYIP VAR

Yangın 10’uncu saatini geride bırakırken, bölgede incelemede bulunan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, söndürme çalışmalarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Sekköy’de başlayan yangın rüzgarın etkisiyle Çakıralan Mahalle'mize sıçradı. Ormanlık ve zeytinlik alandan yangın meskun mahallere kaydı. Yangına karadan ve gece görüşlü helikopterlerle müdahale devam ediyor. Biz köyümüzü korumaya çalışıyoruz. Can ve mal kaybı olmasın diye arkadaşlarımız mücadele ediyorlar. Şu anda yangın belli ölçüde kontrol altına alınmış durumda, Sayın Valimiz burada işin başında ve kontrolünde. Çok acı bir yangın, maalesef bölgede çok büyük kayıp var. Yaraları saracağız vatandaşlarımızın yanındayız" dedi.

KONTROL ALTINA ALINDI

Ekiplerin yoğun mücadelesi sonrası Milas Sekköy Mahallesindeki orman yangını tamamen kontrol altına alınarak soğutma çalışması başlatıldı.