YAŞAM

Bozkırın Tezenesi: Neşet Ertaş

Türk halk müziğinin önemli isimlerinden biri olan Neşet Ertaş'ın hayatı merak konusu haline geldi. Türk halk müziğine yaptığı katkılarla unutulmaz bir isim olan Neşet Ertaş, ne zaman hayatını kaybettiği konusu sanatçının hayranları tarafından sıkça araştırılan bir konudur.

Abone Ol

APS HABER / OĞUZHAN ARSLAN - Türk halk müziğinde derin izler bırakan Neşet Ertaş, ölümünün 11. Yılında yeniden gündeme geldi. 7’den 70’e herkesin tanıdığı bir isim haline gelen Neşet Ertaş hakkında detaylar müziği sevenler tarafından merakla inceleniyor.  

NEŞET ERTAŞ NE ZAMAN ÖLDÜ? 

25 Eylül 2012 tarihinde hayatını kaybeden Neşet Ertaş, sevenlerini yasa boğdu. Türk müziğine önemli katkılarda bulunan sanatçı, özellikle bozlak türündeki eserleriyle bilinir. 

NEŞET ERTAŞ KİMDİR? 

Türk halk müziği sanatçısı olarak bilenen usta sanatçı ayrıyeten söz yazarı, modern âşık ve geleneksel Türk enstrümanı olan bağlamanın virtüözüdür. 

Türkçe karşılığı "halk ozanı" olarak bilinir. Bu meslek, Ertaş'ın sanatsal kimliğini yansıtır.  Ünlü yazar Yaşar Kemal, Ertaş’a “Bozkırın Tezenesi" lakabını verdi.  


Neşet Ertaş, 1938 yılında Kırşehir'in Kırtıllar köyünde doğdu. Babası Muharrem Ertaş halk şairidir. Muharrem'in ilk eşi Hatice'nin erken ölümünden sonra evlendiği ikinci eşi Annesi Döne Koç’tur. Neşet Ertaş 4 dört çocuğun ikincisidir. 

Üvey ağabeyi Necati ve iki küçük kız kardeşi Ayşe ve Nadiye ile birlikte büyümüştür.   

Neşet Ertaş’ın annesi Döne Hanım  erken yaşta hayatını kaybetmiştir. Babası Muharrem Ertaş yeniden evlenmiş ve bu evlilikten Ekrem, Ali, Muharrem ve Cemal adında dört oğlu olmuştur.  

NEŞAT ERTAŞ KİMLE EVLİ, KAÇ ÇOCUĞU VAR? 

Ünlü sanatçı, 1960 yılında Ankara'da bir gece kulübünde sahne alırken Bolulu şarkıcı Leyla ile evlendi. Bu evliliklerinden iki kız ve bir oğlu olmuştur. On yıl evli kaldıktan sonra yollarını ayırmışlardır.  

NEŞET ERTAŞ'IN KARİYERİ 

Neşet Ertaş beş ve altı yaşlarında keman ve bağlama çalmaya başladı. Babası düğünlerde müzik yaparak geçimini sağlıyordu. Bu yüzden Neşet Ertaş sekiz yıl boyunca babasıyla birlikte düğünlerde müzik yaptı.   


Ertaş, on dört yaşında İstanbul'a gitti. Beyoğlu'ndaki bir gece kulübünde iki yıl sahne aldı. Daha sonra kariyerine Ankara’da devam etti. Burada Türk Radyosu (TRT) istasyonuna başvurarak "Kırşehirli Neşet Ertaş" ismiyle Yurttan Sesler adlı gündüz programında türkü ve Türk halk şarkıları söylemeye başladı. Geceleri ise çeşitli gece kulüplerinde çalmaya devam etti. 

Neşet Ertaş, kısa sürede büyük bir üne kavuştu. Birçok şehirde konserler vermeye başladı.  

1978 yılında usta sanatçının parmakları felç oldu. Tedavi masraflarını karşılamakta güçlük çeken Ertaş, 1979 yılında Almanya'ya gitti. Orada tedavi olduktan sonra  felçten kurtuldu. Ayrıca bir Almanya’da kaldığı süreçte sanat okulunda saz çalma konusunda öğretmenlik yaptı.  


Almanya'da çocuklarının eğitimine odaklanan Ertaş, Türkiye'de neredeyse ismi silindi. Ancak 2000'lerin başında TRT'ye kendisinin öldüğünü açıklayan yanlış haberlere karşı protestolar düzenledi. 23 yıl sonra memleketine dönen Ertaş, büyük bir kalabalık tarafından özlemle karşılandı. 30 yıl aradan sonra İstanbul Harbiye Açıkhava Tiyatrosu'nda ilk konserinde, seyircilerinin büyük ilgisiyle karşılandı. 

Usta sanatçı Neşet Ertaş, Türkiye genelinde turneler düzenledi. Türk devletinin kendisine vermek istediği "Devlet Sanatçısı" unvanını ise "Ben zaten bu devletin sanatçısıyım" diyerek dikkatleri üzerine çekmişti.