APS HABER / OĞUZHAN ARSLAN - Dünya Kız Çocukları Günü, kız çocuklarının karşılaştıkları toplumsal cinsiyet eşitsizliği, ayrımcılık, şiddet ve fırsat eşitsizliği gibi sorunlara dikkat çekmek amacıyla her yıl 11 Ekim’de kutlanmaktadır.

TÜRKİYE'DE İLK OLARAK 2011'DE KUTLANDI

19 Aralık 2011 tarihinde Türkiye, Kanada ve Peru’nun girişimleriyle Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul edilen bu gün, ilk kez 2012 yılında kutlanmıştır. Kız çocuklarının insan haklarından tam anlamıyla faydalanmaları ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin sona erdirilmesi için küresel çapta farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır.

Şeker girişinde dönüşüm başladı: Ahmet Yesevi Caddesi yenileniyor Şeker girişinde dönüşüm başladı: Ahmet Yesevi Caddesi yenileniyor

İLK TEMALAR: ÇOCUK EVLİLİKLERİNİN ÖNLENMESİ, EĞİTİM HAKKI

Dünya Kız Çocukları Günü’nün ilk kutlandığı 2012 yılının teması, kız çocuklarının karşı karşıya olduğu büyük bir insan hakları ihlali olan çocuk evliliklerinin önlenmesine odaklanmıştır.

KIZ ÇOCUKLARININ EĞİTİM HAKKI VE ÖNEMİ

2013 yılında, Dünya Kız Çocukları Günü’nün teması kız çocuklarının eğitim haklarına odaklanmıştır. Eğitim, kız çocuklarının bireysel gelişimlerinin yanı sıra toplumsal kalkınmanın da temel taşlarından biridir.

Ancak güvenlik, kültürel ve ekonomik engeller, kız çocuklarının eğitime devam etmelerini zorlaştırmaktadır. Eğitim, yoksulluk döngüsünü kırmada ve toplumsal eşitliğin sağlanmasında kritik bir rol oynar. Bu nedenle kız çocuklarının eğitimine yapılan yatırım, toplumların gelişmesine ve yoksulluğun azaltılmasına doğrudan katkıda bulunur.

ERGEN KIZLARIN GÜÇLENDİRİLMESİ VE ŞİDDETİN ÖNLENMESİ

Ergenlik dönemi, bir kız çocuğunun hayatındaki en kritik süreçlerden biridir. 2014 yılında bu sürece dikkat çekilerek, ergen kızların güçlendirilmesi ve toplumsal cinsiyet temelli şiddet döngüsünün kırılması teması ele alınmıştır.

Ergenlik döneminde kız çocukları, fiziksel, psikolojik ve cinsel şiddete karşı daha savunmasız hale gelmektedir. Bu şiddet döngüsünün başlamadan önce kırılabilmesi için kız çocuklarının mesleki ve teknik açıdan eğitilmesi, sosyal desteklerle güçlendirilmesi gerekmektedir.

SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA HEDEFLERİ VE KIZ ÇOCUKLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ

2015 yılında, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin önlenmesi Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nden biri olarak belirlenmiştir. Bu çerçevede, çocuk evlilikleri, istenmeyen gebelikler ve toplumsal cinsiyet temelli şiddet gibi k

Kız çocuklarının potansiyellerini gerçekleştirebilmeleri için ihtiyaç duydukları eğitim, beceri ve fırsatları elde etmeleri büyük önem taşır. Bu bağlamda, kız çocuklarının karşılaştığı engellerin ortadan kaldırılması, daha eşit bir dünya için önemli bir adım olarak görülmektedir.

KÜRESEL VERİLERİN ÖNEMİ: KIZ ÇOCUKLARINA İLİŞKİN VERİLER

2023 yılı temasında ise kız çocuklarına yönelik verilerin toplanmasındaki kısıtlılığa dikkat çekilmiştir. Kız çocukları odaklı ve cinsiyete göre ayrıştırılmış verilerin toplanması, onların ihtiyaçlarına uygun politikalar geliştirilmesi açısından hayati bir öneme sahiptir.

KRİZLER VE KIZ ÇOCUKLARININ KARŞILAŞTIĞI ZORLUKLAR

2024 yılında ise, kız çocuklarının krizler öncesinde, sırasında ve sonrasında karşılaştığı zorluklara dikkat çekilmektedir.

Dünyadaki çatışmalar, doğal afetler ve diğer acil durumlar, kız çocuklarını erkek çocuklardan daha fazla etkilemekte; kızlar, bu süreçlerde eğitimden uzak kalmakta, şiddet ve istismar riskleriyle karşı karşıya kalmaktadır

Özellikle savaşlar ve göç süreçlerinde kız çocukları, eğitimlerini sürdürememekte ve bu da onların gelecekteki fırsatlarını ciddi şekilde kısıtlamaktadır. Dünya Kız Çocukları Günü, kız çocuklarının yaşadıkları zorlukların farkına varılması ve bu zorlukların aşılması için bir fırsat sunar.

Editör: Oğuzhan Arslan