APS HABER / OĞUZHAN ARSLAN - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde sosyal denge tazminatı kaynaklı yapılan eylemlerin ardından konu geçtiğimiz ayın meclis toplantısında gündeme gelmiş; Meclis’te başkanlıktan gelen önerge doğrultusunda; 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşmenin yürürlükteki Hizmet Kollarına Yönelik Mali ve Sosyal Haklara İlişkin 7. Dönem Toplu İş Sözleşmesinin Yerel Yönetim Hizmet Koluna İlişkin Toplu Sözleşmenin 4. Bölümünün Sosyal Denge Tazminatı başlıklı 1. maddesinde belirtilen aylık tavan tutarı aşılarak Sosyal Denge Tazminatı ve ikramiye ödenmesi (önerge ekinde yer alan taahhütname gereği, sosyal denge tazminatı ödemesi yapan kişilere, tazmin ve kişi borcu çıkarılması durumunda; ödeme yapılan kişiler emeklilik, nakil ve diğer nedenlerden dolayı Kurumundan ayrılmış olsa dahi almış olduğu tüm ödemeleri hiçbir hukuki ihtilafa yer vermeksizin yasal faizi ile beraber ödemeleri karşılığında) Başkan Cemil Tugay ’a yetki verilmesi istenmişti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin temmuz ayı üçüncü olağan meclisinde meclis üyeleri, memurların haklarını alması için Başkan Tugay’a gerekli oluru verdi.

YILDIZ: MEMUR KARDEŞLERİMİZ İÇİN HAYIRLI OLSUN

Önerge hakkında söz alan AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız, 

 önergenin görüşülmesi sırasında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın mecliste olmamasını eleştirdi. Yıldız, şu ifadeleri kullandı:

¨150 yıllık meclis tarihimizde hoş olamayan görüntülere de tanık olduğumuz bir sürecin sonucu. Memur kardeşlerimizin ortaya koyduğu bu eylemlerin kendi içerisinde haklı tarafları vardı. Oysa geçtiğimiz mayıs ayı içinde Sayın Başkan’a bu yetkiyi vermiştik. Bugün bir önceki başkan (Tunç Soyer) bu meselelerle ilgili ‘Cesur ve cesaretli olmalı’ demiş. Şunu ifade etmeliyiz, dün burada inanılmaz bir tempoda önerge ve metinleri üzerinde komisyondaki arkadaşlarımız ciddi bir çalışma sergiledi. Çok uzun bir süre bu önergenin mevzuat ve alanlarına uygun, memur kardeşlerimizi rahatlatacak bir metne getirmeye çalıştılar. Uzun bir metinle mutabakat da sağladılar ama son dakikada bir değişikliğe gidildi. Bizim bu noktadaki duruşumuz çok belli. Memur kardeşlerimizin haklarını alabilecekleri geçmiş dönemden gelen planlama olduğu ve Sayın Başkan’ın gösteremediği o cesareti ve meclisi dahil etmeye çalıştığı cesareti biz grup olarak gösterdik. Biz Sayın Başkanın bu kararı verirken mecliste olmasını çok isterdik. Zaten yetkisi olan önergeyi meclise getirerek ‘Tek başıma taşımak istemiyorum’ dedi ama sorumluluğu yüklediği meclise başkanlık yapmayı uygun görmedi. Bu son derece büyük bir yanlıştır. Uygulama ve yöntemler konusunda gruplar olarak konuşmamız lazım. Komisyon çalışmaları içinde ciddi problemler yaşıyoruz. Bu karar memur kardeşlerimiz için hayırlı olsun. Bizim söylememiz de eylemimiz de birdir. Başkanlık makamının da bu çizgide olmasını söylemek isterim.¨

YILDIR: KONTROLÜMÜ KAYBETMEK ÜZEREYİM

Yıldız’ın açıklamaları ardından söz alan CHP Grup Başkan Vekili Levent Zafer Yıldır, ¨Kontrolümü kaybetmek üzereyim. Bu konunun nedeni yüzde 150 enflasyon. Bunların sonucunda geldiğimiz yer burası. Bu konuyu gündeme getirip konuşmak, değerlendirmek zorunda kalıyoruz. Bu sorunun bir nedeni var, her şeye KHK çıkıyor buna da çıkaralım. KHK ile ülke yönetiyoruz ama Büyükşehir olarak KHK çıkaramıyoruz. Yine de her şeye rağmen katkıları için teşekkürü borç biliyoruz¨ ifadelerini kullandı.

‘BU SORUMLULUĞU PAYLAŞAN ARKADAŞLARININ NEDEN YANINDA OLMADI?’

AK Partili Yıldız ise, ¨Elinizden tutan var mıydı? Biz memur kardeşlerimizle ilgili görüş ortaya koyuyoruz, şehri yöneten belediye başkanının Karşıyaka’da verdiği ve burada vermekten çekindiği bir karar. Biz söylemi ile eylemi bir olan iradenin temsilcileriyiz. Şu soruyu sorma hakkına sahibiz: Başkan tüm sorumluluğu meclis paylaşacak derken cesaret gösterecek bu konu konuşulurken başkanlık yapacak. O yüzden CHP grup başkan vekilini anlayabiliyorum, sorularımıza cevap veremediği için genel siyasete giriyor ama biz de gireriz, o yetkinliğimiz var. Sayın Başkan niye bu meclise başkanlık etmedi, bu sorumluluğu paylaşan arkadaşlarının neden yanında olmadı?¨sorusunu yöneltti.

İzmir'de elektrik akımı faciası! 2 kişi hayatını kaybetti İzmir'de elektrik akımı faciası! 2 kişi hayatını kaybetti

ALTINKESER: KAPILAR YUMRUKLANDIĞINDA DA YOKTU

MHP Grup Başkan Vekili Bahadır Altınkeser de ¨Pazartesi görüştüğümüze konuyu meclise getirin, çözelim dedik. Sorun olduğunda da Cemil Başkan yoktu, kapılar yumruklandığında da yoktu, bunun da tesadüf olduğunu düşünmüyoruz. Bu konuda komisyonlarda büyük bir çalışma yaptık. MHP olarak ilk gün neredeysek oradayız, memur arkadaşlarımızın yanındayız. Bu kararı oy birliği ile geçiriyoruz. Memur arkadaşlarımıza ve ailelerine hayırlı olsun¨ diye konuştu.

İNANÇ: BİLE İSTEYE GELMEDİĞİ DOĞRU DEĞİL

Eleştirilere yanıt veren Meclis Grup Başkan Vekili Altan İnanç, ¨Belediye başkanımız, ben meclis başkan vekili seçildiği günden itibaren meclisin olduğu haftalarda meclis toplantısına girmeden kendisi ile istişare yapıyor, programlarını o şekilde planlıyoruz. Pazartesi günü, Çarşamba ve Perşembe günü meclisin benim tarafımdan yürütüleceği planlanmıştı. Başkanın bile isteye meclise gelmediği doğru değil. Belediye Yasası, belediye başkanına yetki veriyor ama meclis başkan vekilinin de yetki ve sorumlulukları var. Benim de burada bulunuş gerekçem yasalarla ilgilidir. Lütfen bunu böyle düşünün. Belediye başkanı yönetiyorken başka bir yetki, başkan vekili yönetirken başka bir yetki yok. İzmir demokrasinin kalesidir. İzmir’e bakarak Türkiye’nin her yerinde çalışanların özgürce örgütlenmesi gerektiğini öneriyoruz. Temennim şudur: bundan sonraki süreçte SDT ülkedeki yaşam koşulları dikkate alınarak merkezi bütçeden çalışanlara yeterli pay ayrılması önemli. Bu önemli konuyu oy birliği ile meclisimize getirdiği için AK Parti ve MHP yönetici ve üyelerine teşekkür ederim¨ dedi. Önerge, komisyonlardan geldiği şekilde oy birliği ile kabul edildi.

Editör: Oğuzhan Arslan