İzmir

Çeşme'den sakız damlıyor

Çeşme Belediyesi, bu yıl 6’ncısını düzenlediği “Çeşme’den Sakız Damlıyor” Damla Sakızı Hasat Etkinliği ile bölgenin tarımsal zenginliğini ön plana çıkardı.

Abone Ol

APS HABER / OĞUZHAN ARSLAN - Çeşme Belediyesi  tarafından gerçekleştirilen etkinlik, Alaçatı Sakızlar Mevkii'ndeki Sakız Ağacı  Bahçesi'nde yapıldı. Etkinliğe katılanlar arasında Çeşme Belediye Başkanvekili Banu Ayhan, Çeşme Ziraat Odası Başkanı Süleyman Özer, çeşitli siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda vatandaş yer aldı. 200 yıllık damla sakızı ağaçlarından elde edilen sakızın üretimini artırmayı ve bölge ekonomisine katkıda bulunmayı hedefleyen bu organizasyon, sakız ağacının dikiminden damla sakızının üretimine kadar birçok konuda bilgi paylaşımında bulundu.

SAKIZ AĞACIM ÇEŞME PROJESİ TANITILDI

Etkinliğin devamında “Sakız Ağacım Çeşme” Ağaçlandırma Projesi’nin tanıtım toplantısı yapıldı. Projenin amacı, yerel istihdamı destekleyerek, özellikle kadınların, yaş almış bireylerin ve engelli vatandaşların üretim sürecine katılımını sağlamaktır. Çeşme Belediye Başkanvekili Banu Ayhan, projeyle birlikte bölge ekonomisinin sürdürülebilirliğini sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.

ÇEŞME'NİN TARIMSAL ZENGİNLİĞİ

Ayhan, “Çeşme, sadece güzel plajları ve doğasıyla değil, aynı zamanda tarımsal zenginliği ile de anılması gereken bir yer” diyerek, sakız ağacının sadece Çeşme'de ve Yunanistan'ın Sakız Adası'nda yetiştiğini belirtti. Ayrıca, "İlaçtan kozmetiğe kadar geniş bir yelpazede katkı sunan bu kadim değer, yüksek katma değerli ürünler üretmemizle birlikte yeni ekonomik kapılar açacaktır" dedi.

 

SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM VE ÇEVRE DOSTU UYGULAMALAR

Banu Ayhan, sakız ağacının yüksek karbon tutumu ve oksijen üretimi ile çevre dostu bir tür olduğunu vurgulayarak, “Sakız ağaçlarının dikilmesi ile karbon ayak izlerinin silinmesine katkı sağlıyoruz. Ayrıca, bu ağaçlar yangına karşı dirençli ve erozyona karşı etkilidir” ifadelerini kullandı.

AGRO TURİZM POTANSİYELİ

Çeşme’nin yerli ve yabancı turistler için önemli bir destinasyon olduğunu belirten Ayhan, projenin agro turizm açısından farkındalık yaratacağını da vurguladı. “Bu proje, doğaya saygımızın ve geçmişimize sahip çıkmamızın bir yansımasıdır. Bugün burada dikilecek her bir fidan, Çeşme’mizin geleceğine atılmış bir imzadır” diyerek sözlerini tamamladı.