APS HABER / OĞUZHAN ARSLAN - Yaya trafiğinin yoğun olduğu Alsancak Enver Dündar Başer Sokak'ta 12 Temmuz'da meydana gelen trajik olayla ilgili soruşturma ve tepkiler devam ediyor. Olayın ardından bilirkişi ön raporu doğrultusunda, sorumlulukları bulunduğu gerekçesiyle İZSU Genel Müdürlüğü ve Gdz Elektrik çalışanı 35 şüpheli hakkında gözaltı kararı verildi. Şüphelilerden 33'ü yakalanırken, ifadeleri alınan 6 kişi serbest bırakıldı. Gözaltındaki 27 şüphelinin emniyetteki işlemleri sürüyor.

Sivil toplum kuruluşları da olaya tepkilerini göstermek için eylemlerine devam ediyor. Enver Dündar Başer Sokak'ta toplanan bir grup, mazgalları kırmızıya boyayarak protestolarını sürdürdü. Grup adına açıklama yapan Ali Güler Yalvaçlı, "Ölenlerin unutulmaması gerektiğini düşünüyoruz. Onların anısına bir iz bırakmak istiyoruz. Gün içinde belediyeye anıt yapılması ile ilgili buradaki komşularımızla dilekçe ulaştıracağız. Arkadaşlarımızın anısı her zaman burada olsun ve bir daha böyle şeyler olmasın istiyoruz," dedi.

Orman İşletme Müdürü hayatını kaybetti Orman İşletme Müdürü hayatını kaybetti

Olayın yaşandığı sokakta bazı aydınlatma direklerinde kapak olmaması ve kabloların açıkta kalmasına ilişkin tepkiler sonrası, direklerde onarım çalışmaları yapıldığı gözlendi.

"Elektrik Hatlarının Yüzeye Yakın Geçtiğini Bilmeyen Kimse Yok"
İzmir'de faaliyet gösteren müteahhitlik şirketi yetkilileri, kentin elektrik altyapısında ciddi sorunlar olduğunu belirterek, tüm altyapının gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Kamu Müteahhitleri Derneği Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Alaattin Epözdemir, geçen yıl kasım ayında yaşanan deniz taşkını sonrası Alsancak ve Konak'ta altyapıların tahrip olduğunu ve bu olayın kökeninin bu felakete dayandığını söyledi.

 

Epözdemir, kentte yer altından geçen elektrik hatlarının birçok noktada yüzeye yakın konumlandırıldığını belirterek, "Bizim diğer çalışmalarımızda da gördüğümüz durum aynıdır. Aslında lokal olarak birçok yerde elektrikle ilgili şikayetler basına yansıyor. Elektrik hatlarının yüzeye yakın geçtiğini bilmeyen kimse yok. Bu sorunun bir bütün olarak İzmir'de söz konusu olduğunu düşünüyorum. Şimdi bu acı olay şuna vesile olsun istiyorum: İzmir'in özellikle elektrik altyapısının acilen revize edilmesi lazım. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin şu anda devam ettiği yağmur suyu ve kanalizasyon hattı ayrıştırma projesi var. Tam bu aşamada Gdz Elektrik de bu projeye ortak olmalı ve elektrik altyapısını tamamen revize etmeli," dedi.

12 Temmuz'da etkili olan sağanak sırasında elektrik akımına kapılan üniversite öğrencisi Özge Ceren Deniz'e yardım etmek isterken hayatını kaybeden İnanç Öktemay'ın Buca ilçesi Hürriyet Mahallesi'ndeki evinin önüne kurulan taziye çadırını da acılı aileye başsağlığı dilemek isteyenler ziyaret ediyor.

Editör: Oğuzhan Arslan