APS HABER / OĞUZHAN ARSLAN - Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye, İran 'da cumhurbaşkanlığı seçimini kazanan Mesud Pezeşkiyan'ın yemin törenine katılmak üzere bulunduğu Tahran'da suikaste uğradı. 

İran devlet televizyonunun bu sabah Devrim Muhafızları Ordusu'nun açıklamasına dayandırdığı habere göre, Haniye'nin başkent Tahran'da kaldığı konuta saldırı düzenlendi.

Haniye'nin korumasının da saldırıda öldüğü açıklandı.

Saldırının gece saat 02.00'de güdümlü füze ile gerçekleştirildiği bildirildi.

HAMAS: CEZASIZ KALMAYACAK

Haniye'nin öldüğünü doğrulayan Hamas, yaptığı ilk açıklamada, "Haniye, siyonist bir saldırı sonucu Tahran'da öldürüldü. Hamas liderinin suikastı korkakça bir eylem, cezasız kalmayacak" ifadelerini kulllandı.

Hamas'ın silahlı kanadı Kassam Tugayları, Haniye'nin Tahran'da öldürülmesinin “savaşı yeni boyutlara taşıyacağını” ve büyük yansımaları olacağını söyledi.

İran Ulusal Güvenlik Konseyi ise üst düzey Devrim Muhafızları komutanları ile suikasti soruşturmak üzere toplandı. Sonuçların yakında açıklanacağı belirtildi.

Haniye'nin öldürülmesine karşı Tahran'ın stratejisine karar verilecek.

DEVRİM MUHAFIZLARI: ACI BİR KARŞILIK VERİLECEK

İran Devrim Muhafızları, Hamas lideri İsmail Haniye'nin Tahran'da öldürülmesine “sert ve acı bir karşılık verileceğini” açıkladı.

Açıklamada, “İran ve direniş cephesi bu suça karşılık verecektir” denildi.

İran medyasının aktardığına göre İran Devrim Muhafızları eski komutanı Muhsin Rezai de saldırıdanİsrail i sorumlu tutarak, "İsrail  Haniye'yi öldürdüğü için ağır bir bedel ödeyecek" açıklamasını yaptı.

Öte yandan Filistinli gruplar, genel grev ve geniş çaplı protesto çağrısı yaptı.

Hamas lideri Haniye Tahran'da suikastle öldürüldü - 1

İSRAİL'DEN "ORTADAN KALDIRILDI" PAYLAŞIMI

İsrail saldırıyı henüz resmi olarak üstlenmedi ancak hükümet basın ofisi, Facebook hesabından Haniye'nin alnında "ortadan kaldırıldı" yazısı yer alan bir fotoğrafını paylaştı.

Ancak İsrail  Miras Bakanı Amihai Eliyahu, "Haniye'nin ölümü dünyayı daha iyi hale getirecek" açıklamasını yaptı.

İsrail ordusu ise İsrailli sivillere yönelik güvenlik konusunda herhangi bir değişiklik olmadığını bildirdi.

Açıklamada, “Şu anda ordu bir durum değerlendirmesi yürütüyor. Herhangi bir değişikliğe karar verilmesi halinde kamuoyunu derhal bilgilendireceğiz” denildi.

Hamas lideri Haniye Tahran'da suikastle öldürüldü - 2Haniye'nin öldürülmesi sonrası Batı Şeria'da kepenkler indirildi.

HİZBULLAH: DİRENİŞİ DAHA KARARLI KILACAK

Bir diğer açıklama İran  destekli Lübnan Hizbullahı'ndan geldi.

Hizbullah, Hamas şefinin öldürülmesinin "direnişi İsrail  karşısında daha kararlı kılacağını" söyledi. 

YEMEN'DEKİ HUSİLER: İĞRENÇ BİR TERÖR SUÇU

İsmail Haniye, Katar'da toprağa verildi İsmail Haniye, Katar'da toprağa verildi

İran destekli bir diğer grup Yemen'deki Husi isyancıları da açıklama yaptı.

Husi Yüksek Devrim Komitesi Başkanı Muhammed Ali el-Husi,  “İsmail Haniye’yi hedef almak iğrenç bir terör suçudur ve kanunların ve ideal değerlerin açık bir ihlalidir” ifadelerini kullandı.

PEZEŞKİYAN: İŞGALCİ TERÖRİSTLERİ PİŞMAN EDECEĞİZ

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan da yaptığı açıklamada, "İran, işgalci teröristleri Haniye'yi öldürdüğü için pişman edecek" dedi.

Pezeşkiyan, Haniye'nin cenazesini "omuzlarında taşıyacağını" söyledi.

HAMANEY: İNTİKAM TAHRAN'IN GÖREVİ

İran'ın dini lideri Ali Hamaney ise "İsrail ^'in, Haniye'yi öldürerek kendisi için ağır ceza zemini hazırladı" dedi.

Hamaney, İsmail Haniye'nin intikamını almanın Tahran'ın görevi olduğunu sözlerine ekledi.

ÜÇ OĞLU VE DÖRT TORUNU İSRAİL SALDIRISINDA ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordusu, 10 Nisan'da Ramazan Bayramı dolayısıyla Gazze kentinin batısındaki Eş-Şati Mülteci Kampı sakinleri ve yakınlarıyla bayramlaşmaya giden İsmail Haniye'nin ailesinden birçok kişinin bulunduğu aracı vurmuştu.

Saldırıda üç oğlu ve dört torununu kaybeden Haniye, "Çocuklarının Gazze'yi terk etmediğini, Kudüs'ün ve Mescid-i Aksa'nın kurtuluşu yolunda hayatlarını feda ettiğini" söylemişti.

Haniye'nin, saldırıda yaralanan torunu Melek Haniye de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmişti.

İsrail  basınına göre, "Haniye'nin oğullarına düzenlenen suikast, İsrail ordusu ve istihbaratının işbirliğiyle" gerçekleştirilmişti.

İSMAİL HANİYE KİMDİR? 

Filistinli siyasi, Filistin Ulusal Yönetimi'nin tartışmalı eski başbakanı İsmail Haniye, 1963'te Gazze Şeridi'ndeki Elşati mülteci kampında dünyaya geldi. Ailesi 1948 Arap- Savaşı sırasında Aşkelon şehrinden kaçarak mülteci durumuna düşmüştü. 1987'de Gazze İslam Üniversitesi'nden mezun oldu. 1989'da Birinci İntifada'ya katıldığı ve Hamas üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı. 1992'de serbest bırakıldıktan sonra,  tarafından diğer İslami Cihad ve Hamas üyesi 415 kişilik grubun arasına katılıp, Güney Lübnan'a sürüldü. Ertesi yıl Gazze'ye geri döndü.

1999'dan 2004'e kadar, Hamas genel sekreteri Şeyh Ahmet Yasin'in özel kalem müdürlüğünü yaptı. Aralık 2005'te yapılan ve 25 Ocak 2006'da tekrarlanan Filistin Yasama Konseyi seçimlerinde Hamas lideri Halid Meşal'in Şam'da sürgünde bulunmasından dolayı listenin en başında yer aldı.

Hamas'ın 132 sandalyeden 74'ünü aldığı seçimler sonucunda Haniye, 16 Şubat 2006'da Hamas'ın başbakan adayı olarak açıklandı. 19 Şubat'ta, ABD ve İsrail'in karşı çıkmalarına rağmen Filistin başkanı Mahmud Abbas tarafından başbakanlığa atandı. Ekim 2006'da Gazze'de El Fetih ile Hamas üyelerinin çarpışmaları sırasında konvoyuna düzenlenen saldırıdan kurtuldu. Mayıs 2007'de İsrail'in evine karşı düzenlediği füze saldırısını atlattı.

Haziran 2007'de Gazze Şeridi'ndeki Hamas ile El Fetih arasındaki çatışmaların zirveye çıkması üzerine, Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas tarafından görevinden alındı.

Haniye evli ve 13 çocuğa sahipti.

Editör: Oğuzhan Arslan