İstanbul

İmamoğlu 'ahmak davası' hakkında konuştu

CHP hukukçuları ve bazı yöneticileri İmamoğlu'na yönelik açılan davada "siyasi yasak" cezasının onaylanacağı iddialarının ardından Salı günü İstanbul'da olağanüstü toplandı.

Abone Ol

APS HABER / OĞUZHAN ARSLAN - İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Salı günü Sancaktepe'de 15.'si açılan Kent Lokantası açılışında, hakkında ceza davasına dönüşen "ahmak davasına" ilişkin "Tam bir sefillik" yorumunda bulundu.

Kent Lokantası açılışının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İmamoğlu, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine "ahmak" dediği gerekçesiyle hakkında verilen cezaya dair, "Son günlerde gelişen ve tartışılan ne yazık ki olmaması gereken bir davanın hem siyasi yasak hem de 2 yıl 7 ay ceza davasına dönüşen haliyle tam bir sefillik, bunu konuşmak bile insanı kötü hissettiriyor" ifadelerini dile getirdi.

Ana muhalefet Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) hukukçuları ve bazı yöneticileri ise İmamoğlu'na yönelik açılan dava ile "siyasi yasak" cezasının onaylanacağı iddialarının ardından Salı günü İstanbul'da olağanüstü toplandı.

Belediyeye ait Emirgan’daki Beyaz Köşk’te gerçekleşen toplantıya CHP Genel Başkan Yardımcıları Gül Çiftçi, Burhanettin Bulut, Ensar Aytekin, Gökhan Zeybek, CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın ve CHP İstanbul İl Başkanı Özgür Çelik katıldı.

İmamoğlu'nun avukatlarının da yer aldığı toplantıda, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ziyareti nedeniyle yer almadı.

Partisinin sürecin takipçisi olduğunu belirten İmamoğlu, "Elbette bu siyasi bir konu, dolayısıyla partimizi ilgilendiren bir konu, genel başkanımız ve merkez yönetimi meselenin İstanbul'da bizim hukukçularımızla tartışılmasını, konuşulmasını uygun gördü. Şu anda bu yönde arkadaşlarımız bir görüşme halindeler" diye konuştu.

Ne olmuştu?

Ekrem İmamoğlu, ilk kez İstanbul Büyükşehir Belediye başkanlığına seçildiği 2019 yılının kasım ayında Fransa'nın Strazburg kentinde düzenlenen Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi'ne davetli olarak katılmış ve bir konuşma yapmıştı.

O dönem Türkiye İçişleri Bakanı olarak görev yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Süleyman Soylu, İmamoğlu için "Avrupa Parlamentosu'na gidip, Türkiye'yi şikayet eden ahmağa söylüyorum. Bunun bedelini bu millet sana ödetecek," demişti.

İmamoğlu ise Soylu'ya "31 Mart'ta seçimi iptal edenler ve dünyada, Avrupa'da, onların gözünde nereye düştüğümüz noktasında, o olan şeylere, biten şeylere baktığımızda, tam da işte 31 Mart'ta seçimi iptal edenler ahmaktır. Önce ona bir odaklansın." cevabını vermişti.

Bunun üzerine Türkiye'deki seçimleri organize eden Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) üyeleri hakarete uğradıklarını ve mağdur olduklarını belirterek İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılı suç duyurusunda bulunmuştu.

Başsavcılığın hazırladığı iddianamede "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret" suçundan İmamoğlu'nun 1 yıl 3 ay 15 günden 4 yıl 1 aya kadar hapis cezasına çarptırılması istenmişti.

İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk ayağında Ekrem İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası verilmişti.

Dava, son iki yıldır Türkiye'de "Temyiz Mahkemesi" olarak da kabul edilen Yargıtay'ın bir alt basamağı İstinaf Mahkemesi'nde görülmeye devam ediyor.