APS HABER / PINAR ETCİ - Bilgisayar tarihine giriş yaptığımız, aynı zamanda araştırma konusu olan Moore Yasası'nın ilginizi çekeceği düşüncesindeyim. Bizleri bu araştırmaya sevk eden hocamız, Doç. Dr. ABDULLAH YASİN GÜNDÜZ' e öncelikle teşekkür etmek isterim. Peki Bilgisayar tarihine adını yazdıran bu yasa nedir?
MOORE YASASI NEDİR?
Moore Yasası, Intel'in kurucularından Gordon Moore tarafından 1965 yılında ortaya atılmış bir gözlemdir. Bu yasa, bir entegre devre üzerindeki transistör sayısının her iki yılda bir iki katına çıkacağını öngörür. Bu gözlem, teknoloji endüstrisinin gelişimine önemli bir kılavuz olmuş ve yarı iletken üreticileri için bir hedef belirlemiştir.
Moore Yasası, entegre devrelerin işlem kapasitelerinin belirli aralıklarla iki katına çıkması anlamına gelir. Bu da her yeni nesil işlemcinin daha fazla transistör içerdiği ve daha yüksek performans sunduğu anlamına gelir. Ancak bu artış, aynı zamanda daha fazla güç tüketimi ve ısınma sorunlarını da beraberinde getirir.
Günümüzde, işlemcilerde çok çekirdekli tasarımlar yaygınlaşmış durumda. Bu da Moore Yasası'nın devam etmesini sağlıyor. Ancak transistörlerin küçültülmesiyle birlikte boyut, güç tüketimi ve ısı gibi sınırlamalar da ortaya çıkıyor. Bu zorluklara rağmen, yarı iletken endüstrisi Moore Yasası'nı sürdürmek için yenilikçi çözümler aramaya devam ediyor.
Intel Core serisi işlemciler, yüksek performans ve enerji verimliliği ile öne çıkar. Aşağıdaki tablo, bazı Intel Core serisi işlemcilerin çıkış yıllarını ve transistör sayılarını göstermektedir:
Sonuç olarak;
Bu verilere baktığımızda, Intel Core serisi işlemcilerdeki transistör sayısının özellikle 2015 ile 2023 yılları arasında gözle görülür şekilde arttığını görüyoruz. Ancak Moore Yasası'na başlangıçta yakın bir hızla ilerleyen bu artış, zamanla yavaşlamıştır. Bu durum, teknolojinin ve üretim süreçlerinin belirli sınırlamalara ulaştığını ve bu nedenle transistör sayısındaki artış hızının yavaşladığını göstermektedir. Moore Yasası geçerliliğini büyük ölçüde korusa da, yarı iletken endüstrisi yeni çözümler ve inovasyonlarla bu zorlukları aşmaya çalışmaktadır.
Moore Yasası artık yavaş yavaş geçerliliğini yitiriyor. Doğal olarak çip tasarlayan ve üreten şirketlerin işleri de her zamankinden daha zor olacak.