APS HABER / OĞUZHAN ARSLAN - Dünyanın en büyük spor organizasyonu olimpiyatların 33’üncüsü bugün resmen başlayacak. Paris’in ev sahipliği yaptığı, 17 gün sürecek, 11 Ağustos’ta sona erecek oyunların açılışı, Sen Nehri’nde gerçekleştirilecek.

204 ülkeden 10 bin 500 sporcunun mücadele edeceği oyunların açılış töreni 19.30’da başlayacak. Fransız yönetmen ve aktör Thomas Jolly’nin sanat direktörlüğünü yapacağı törende sporcu kafilelerini taşıyacak tekneler, Austerlitz Köprüsü’nün altından yola çıkarak Eyfel Kulesi’nin olduğu noktaya, İena Köprüsü’ne kadar 6 kilometreyi aşkın mesafe boyunca geçit yapacak.

Geçit töreni güzergahında kültürel sunumlar ve Paris’in simge yapılarının manzaraları yer alacak. Olimpiyat oyunları tarihinde ilk kez geleneksel bir stadyum dışında gerçekleştirilecek açılış törenini, yaklaşık 300 bin kişinin yerinde takip etmesi bekleniyor.

Trabzonspor, avantajı kaptı Trabzonspor, avantajı kaptı

329 KATEGORİDE MADALYA

Sporcular 32 branştaki 48 dalda mücadele edecek. 329 kategoride madalya dağıtılacak. Karate ve beyzbol oyunlarda yok. Break dans ilk kez olimpiyata dahil edildi. Oyunlar toplam 34 farklı merkezde gerçekleştirilecek.

MADALYALAR EYFEL'DEN

Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları’nda 5 bin 84 madalya dağıtılacak. Eyfel Kulesi’nin tadilatı sırasında alınan demir parçalar, madalyaların ortasına yerleştirildi. Fransız darphanesi tarafından üretilen madalyalar, mücevher firması Chaumet tarafından tasarlandı.

100 YIL SONRA PARİS

Olimpiyatlar üçüncü kez Paris’te, 100 yıl sonra (1900, 1924) düzenlenecek. Mülteci Olimpiyat Takımı’nda yer alacak 36 sporcu 12 branşta madalya mücadelesi verecek. Rus ve Belaruslular ‘tarafsız sporcu” statüsünde yarışırken iki ülkenin siyasileri Paris’e davet edilmedi.

MALİYET 10 MİLYAR EURO

Oyunların Fransa’ya maliyeti yaklaşık 10 milyar Euro. Bunun 4.38 milyar Euro’sunu Paris 2024 Organizasyon Komitesi karşılıyor. IOC’nin desteği 1.2 milyar Euro. Bilet satışlarından 1.5 milyar Euro bekliyor. Global ve yerel sponsorların desteği ise 5 milyar Euro’ya yakın.

TÜRK BAYRAĞI ŞAMPİYONALARDA

Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye’yi 54’ü kadın, 48’i erkek toplam 102 sporcu 18 branşta temsil edecek. Açılış töreninde Türk Bayrağı’nı, Tokyo 2020’nin altın madalyalı sporcuları Busenaz Sürmeneli ile Mete Gazoz taşıyacak. Türkiye, açılış töreninde 191. sırada geçiş yapacak.

YILDIZLI GECELER

Kevin Durant, LeBron James, Stephen Curry, Jayson Tatum, Anthony Davis’li ABD, erkek basketbolunda altın madalyanın en büyük favorisi. Nikola Jokic’li Sırbistan ve Giannis Antetokounmpo’lu Yunanistan ‘Rüya Takım’ı zorlayacak. Simone Biles, Novak Djokovic, Rafael Nadal, Katie Ledecky, Teddy Riner, Eliud Kipchoge, Armand Duplantis ve Shelly-Ann Fraser-Pryce yeni ve tarihi başarılar için Paris’te...

40 ÜLKEDEN DESTEK

Fransız Polisi ve Ordusu’na 40 ayrı ülkeden Paris’e giden kolluk kuvvetleri de destek verecek. 75 bin kişiden fazla kişi, oyunlarda güvenliği sağlayacak. Toplam gönüllü sayısı da 45 binin üzerinde. 

Editör: Oğuzhan Arslan