APS HABER / OĞUZHAN ARSLAN - Halil İnalcık, 7 Eylül 1916’da İstanbul’da doğmuştur. Babası Kırım göçmenlerinden Seyit Osman Nuri Bey, annesi ise Ayşe Bahriye Hanım’dır. İnalcık, ilk ve ortaokulu Ankara ve Sivas’ta tamamlamış, ardından lise eğitimini Balıkesir Necati Bey Muallim Mektebi’nde almıştır. Lisans eğitimini 1935 yılında Ankara Üniversitesi Dil, Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nde tamamlayan İnalcık, Yeniçağ Tarihi Bölümü’nde yaptığı çalışma ile Fuat Köprülü’nün ilgisini çekmiştir. Köprülü’nün yönlendirmesiyle akademik kariyerine başlayan İnalcık, 1942 yılında “Tanzimat ve Bulgar Meselesi” adlı doktora tezini tamamlayarak doçent ünvanı almıştır.

İNALCIK’IN AKADEMİK KARİYERİ
Halil İnalcık, doktora tezini 1942’de tamamladıktan sonra 1943 yılında “Viyana’dan Büyük Ricat’e Osmanlı İmparatorluğu ve Kırım Hanlığı” başlıklı teziyle doçentlik unvanını elde etmiştir. Fuat Köprülü’nün teşvikiyle akademik alanda başarılı bir kariyer sürdüren İnalcık, Türkiye’de Osmanlı tarihi alanında önemli bir yere sahip olmuştur.

Ercan Saatçi’nin eğlence programı ekrana dönüyor... Ercan Saatçi’nin eğlence programı ekrana dönüyor...

İNALCIK’IN ÖNEMİ
Halil İnalcık, Osmanlı tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan ve bu alanda önemli katkılar sağlayan bir akademisyendir. İnalcık’ın araştırmaları ve eserleri, Osmanlı İmparatorluğu’nun sosyal, ekonomik ve siyasi tarihine ilişkin geniş bir perspektif sunmaktadır. Onun çalışmaları, Osmanlı tarihi alanında yapılan araştırmaların temelini oluşturmuştur.

"Tarihçilerin kutbu" olarak bilinen Prof. Dr. Halil İnalcık, vefatının 8. yılında Fatih Camisi Haziresi'nde bulunan kabri başında yad edildi.

İnalcık'ın dostları, öğrencileri ve sevenlerinin katıldığı anma töreninde, Kur'an-ı Kerim okundu ve dualar edildi.

Anma törenine İstanbul İl Kültür Müdür Yardımcısı Ayşin Deniz Kuru ve Fatih İlçe Müftüsü Abdurrahman Şenoğlu da hazır bulundu.

Prof. Dr. Halil İnalcık, temelde siyasi tarih, sosyal ve ekonomik tarih, kurumlar tarihi, devlet yapısı ve felsefesi, hukuk, ticaret, toplumsal tabakalar, üretim, vergi, bürokrasi, demografik yapı, şehir tarihi ve sentez eserleri kapsamında Osmanlı sosyal ve ekonomik tarihini aydınlatmaya dönük çok sayıda çalışma bıraktı.

Yayınlanmış yüzlerce makalesi bulunan İnalcık'ın basılmış kitapları arasında "Osmanlı Tarihinde İslamiyet ve Devlet", "Devlet-i Aliyye", "Tarihe Düşülen Notlar", "Osmanlı İmparatorluğu'nun Ekonomik ve Sosyal Tarihi", "1445 Tarihli Paşa Livası İcmal Defteri" ve "Türklük Müslümanlık ve Osmanlı Mirası" yer alıyor.

Editör: Oğuzhan Arslan