APS HABER / OĞUZHAN ARSLAN - 1 Kasım 1922'de saltanat ve halifelik birbirinden ayrılarak saltanat kaldırıldı ve halifeliğin yetkileri dinî konularla sınırlı hale getirildi. Vahdettin'in ülkeyi terk etmesinin ardından, Osmanlı ailesinden Abdülmecit Efendi, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından halife olarak seçildi. Kendisine yalnızca Müslümanların halifesi unvanını kullanması talimatı verildi. Ancak zamanla halife olan Abdülmecit Efendi'nin hükümetin direktiflerinin dışına çıktığı görüldü; kendisini devlet başkanı gibi görmeye başladı. Bu durum, yeni rejim için bir huzursuzluk kaynağı oluşturuyordu ve derhal önlem alınması gerekiyordu. Ayrıca, Türkiye'de planlanan inkılâpların gerçekleştirilmesi için halifeliğin kaldırılması şarttı. Mustafa Kemal Paşa da halifeliğin yabancı güçler tarafından aleyhimize kullanılmasından endişe ediyordu.
Bu nedenlerle, Mustafa Kemal Paşa 1924 yılında halifeliğin kaldırılmasına karar verdi. 1 Mart 1924 tarihinde yaptığı Türkiye Büyük Millet Meclisi açış konuşmasında bu düşüncesini dile getirdi. 3 Mart 1924'te TBMM'de kabul edilen bir kanunla halifelik kaldırıldı.
Halifeliğin kaldırılması, lâik düzenin kurulması yönünde önemli bir adım oldu. Aynı zamanda, saltanat ve hilâfet yanlılarının dayandığı en büyük güç kaynağı da ortadan kaldırılmış oldu.
SALTANAT NEDİR?
Babadan oğula geçen yönetim sistemine verilen isim olarak adlandırılıyor. Babadan oğula geçen bu sistem Monarşi ile benzerliği ile de biliyor.