YAŞAM

Türk Dil Bayramının 92. ylı

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 26 Eylül 1932 tarihinde toplanan Türk Dil Kurultayı'nın resmî çalışmalara başlatmasıyla ülkede Türk Dil Bayramı ilan edildi.

Abone Ol

APS HABER / OĞUZHAN ARSLAN - Her sene 26 Eylül'de kutlanan Türk Dil Bayramı, bu sene 92. yılını kutluyor. İlk ismiyle Türk Tetkik Cemiyeti olan Türk Dil Kurumu tarafından Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün talimatıyla 26 Eylül-6 Ekim 1932 tarihleri arasında Türk Dil Kurultayı düzenlenmiş, kurultayın açılışı ise o gün Türk Dil Bayramı olarak ilan edilmişti.

TÜRK DİL BAYRAMI

Milletin var olabilmesi için dilin en önemli unsur olduğuna dikkat çeken ve Türk dili üzerinde çalışmaları teşvik eden Mustafa Kemal Atatürk, 11 Temmuz 1932 tarihinde bir akşam yemeği esnasında, dil işlerine yoğunlaşılması gerektiğini söyleyerek bu konuda ciddi bir atılım gerçekleştirdi. Türk Dili Tetkik Cemiyeti adında 12 Temmuz 1932 tarihinde Türk dili ile ilgili bir kurum kuruldu. Daha sonra Samih Rifat, Ruşen Eşref (Ünaydın), Celâl Sahir (Erozan) ve Yakup Kadri (Karaosmanoğlu) İçişleri Bakanlığına giderek başvuruda bulunmasıyla kurumun adı Türk Dil Kurumu olarak değiştirildi.

Türk Dil Kurultayı, Türk dilinin gelişmesi ve zenginleşmesi adına önemli bir girişim olarak tarihe geçti. İlk kez 26 Eylül-6 Ekim 1932 tarihleri arasında toplanan Birinci Türk Dil Kurultayı'nda çok sayıda bilim adamı, gazeteci, yazar, devlet adamı ve sanatçı bir araya geldi.

Kurultayın açılış günü olan 26 Eylül ise Türk Dil Bayramı olarak kabul edildi.