YAŞAM

Zabıta Haftasının Önemi

Tarihte Zabıta 1363 yılında kurulan Yeniçeri Ocağı içinde yer alan Sehban, Muhtesip ve Mimarbaşılar tarafından yürütülmüş, 1826 yılında kurulan İktisap ve Evkaf Nezareti ile devam etmiştir. Tanzimat’la birlikte kurulan Zaptiye Nezareti ile zabıtanın bugünkü anlamla temelleri atılmıştır.

Abone Ol

APS HABER / OĞUZHAN ARSLAN - Tarihte Zabıta 1363 yılında kurulan Yeniçeri Ocağı içinde yer alan Sehban, Muhtesip ve Mimarbaşılar tarafından yürütülmüş, 1826 yılında kurulan İktisap ve Evkaf Nezareti ile devam etmiştir. Tanzimat’la birlikte kurulan Zaptiye Nezareti ile zabıtanın bugünkü anlamla temelleri atılmıştır.

 1857 Yılında İstanbul için çıkarılan nizamnamede ilk defa zabıta deyimi kullanılmaya başlanmış, ”Şehremini Kanunu” ile zabıta hizmetleri polis teşkilatı tarafından yürütülmüştür

1930 yılında çıkarılan 1580 Sayılı Belediye Kanunu ile 1949 ve 1956 yıllarında yapılan düzenlemelerle ve en son olarak İç İşleri Bakanlığı tarafından 11.04.2007 tarihinde çıkarılan Zabıta Yönetmeliği ile teşkilatlanması, kılık kıyafet ve ilgili mevzuatla görevini sürdürmektedir.