APS HABER / OĞUZHAN ARSLAN -  İzmir Büyükşehir Belediyesi temmuz ayı üçüncü olağan meclis birleşimi Meclis Başkan Vekili Altan İnanç’ın yönetiminde Kültürpark 4 No’lu holdeki meclis salonunda gerçekleşti. 

İZBETON''un kentsel dönüşüm sürecine dahil olması ile ilgili başlatılan sürecin ardından İzmir Büyükşehir Belediye meclisi, dört alanda yürütülen dönüşüm çalışmalarının şirketten alınarak Ege Şehir Planlama A.Ş.’ye devredilmesi ve bu devirlerin başkanlık oluru ile yapılmasını öngören maddeyi görüştü. Konunun gündeme gelmesi ile AK Parti grubu, geçtiğimiz dönemde çokça tartışılan ‘Halk Konut’ adı altında kooperatiflere devredilen kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili eleştirilerini sıraladı. Çalışmalar nedeniyle İzmir’de birçok vatandaşın mağdur olduğunu söyleyen AK Parti grubu, sorunun çözümü noktasında Cumhur İttifakı tarafından her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ancak sorumluların tespit edilerek ortaya çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

Konuyla ilgili ilk sözü AK Parti Grup Sözcüsü Nail Kocabaş aldı. Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu hatırlatan Kocabaş, ¨Deprem bizim önemli bir gerçeğimiz fakat maalesef 25 yıldır bu şehri yöneten zihniyetin kentsel dönüşüm noktasında ne kadar geri kaldığını görüyoruz. Hükümetimiz, şehirlerin yönetiminde yerel yönetimlere çok önemli yetkiler verdi ancak kentsel dönüşümde önemli adımlar atılmadığına şahit olduk. Kentsel dönüşümde İZBETON’a yetki verildiği ve kurumsallığın kullanıldığı 4 etapta çalışmalar üstlenildi. Bugün her birine gittim ve yerinde inceledim. Şantiyelerin planlama dahilinde bitmesi gereken oranları sizlerle paylaşmak istiyorum: Uzundere yüzde 46 olması gerekirken yüzde 4, Gaziemir yüzde 80 olması gerekirken yüzde 9.5, Örnekköy 3’üncü etap yüzde 99 olması gerekirken yüzde 19; dördüncü etap da yüzde 99 olması gerekirken yüzde 32 seviyesinde¨ dedi.

Yerel yönetimlerin kentsel dönüşümle alakalı lokomotif olma öncülüğü olduğunu hatırlatan Kocabaş, ¨Dördüncü etabın önündeki İZBETON tabelasında işin teslim edildiği tarih 3.01.2024 yazıyor. Bir vatandaş olarak görüyorum ki bu inşaat 4 ila 5 yıl daha bitmez. İnsanların umutlarının bitmesini kimsenin vicdanına sığmaz¨ dedi.

SEVİL: İZBETON İHALE YASAKLISI HALE GELECEK

AK Partili meclis üyesi Burçin Kevser Sevil ise Ege Şehir Planlama’ya yapılan devir sürecine dair açıklamalarda bulundu. Grup olarak sürecin başında, bu çalışmanın birçok mağdur doğuracağını söylediklerini hatırlatan Sevil, ¨Bugün geldiğimiz noktada protokol kapsamında devir ya da fesih işletirsek İZBETON ihale yasaklısı hale gelecek. Biz ilk toplantıda sonuca varamadık, ikinci toplantıda Ege Şehir Planlama’da sürecin nasıl işleyeceğini anlatan bir avukat katıldı. Bu işin bir danışmanlık hizmeti gibi yürütüleceğini söyledi. Bunun için bir meclis kararı alınmasına gerek olmadığını söyledik. Ege Şehir Planlama’ya satma yetkisi, arsa kiralama hakkı veremezsiniz. Biz aynı zamanda önergenin yazılış şeklini de doğru bulmuyoruz. Komisyonlara iade edip sonraki süreci başkanlık oluru ile yürütmeyi öngörüyorsunuz. Ben süreci iyi yöneteceğinize dair umudumu kaybettim. Lütfen bu süreci ortak akıl ve uyumlu götürün. Bu iş birkaç kişinin lafı ile ilerlemesin. Yoksa çözüm değil yeni mağdurlar ortaya çıkacak¨ mesajı verdi.

İzmirliler, 15 Temmuz için Konak Meydanı'nda tek yürek oldu İzmirliler, 15 Temmuz için Konak Meydanı'nda tek yürek oldu

ATMACA: BİRİLERİ SOFRAYI KURDU, BİRİLERİ YEMEĞİ YEDİ

AK Partili meclis üyesi Uğur İnan Atmaca ¨Birileri sofrayı kurdu, birileri yemeği yedi, sofrayı toplamak bize kaldı. Büyükşehir yetkisi ile yapılan bu işler tekrar Büyükşehir yetkisi dahilinde yapılmalı. Protokolleri meclisimizden yetki ile yapabiliriz. İZBETON ve kooperatifler arasındaki protokollerin iptal edilmesini ve Ege Şehir Planlama ile protokol alınması için meclisimizden yetki alınması gerektiğini öneriyoruz¨ dedi.

KİŞİLİ: CENAZEYİ KALDIRALIM AMA ZANLILARI UNUTMAYALIM

AK Partili meclis üyesi Dilaver Kişili, ¨Maalesef İZBETON ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin içinde olduğu bir cenaze oluşmuştur. Bu cenazenin yükü Cemil Başkan ve meclis üyelerinin sırtına kalmıştır. Bizler bu cenazeyi el birliği ile kaldıracağız. Milyonlarca para toplanmış. Cenazeyi kaldıralım ama ortada bir cinayet var, sorumluları unutmayalım. Katil zanlıları ve azmettirenler var ve bunlar kimler olduğunu biliyoruz. İZBETON’un genel müdürü istifa edip gitti. Memurlar da hukukçular da çalışanlar da istifa mı etti? Bu evraklara nasıl ulaşılamıyor? Bunun sorumluluğu bizde… Azmettiricilerini, ortaklarını bu meclis olarak ortaya çıkarmamız hepimiz üzerinde vebaldir¨ ifadelerini kullandı.

YILDIZ: İNTERNETTE KOOPERATİFLER DAİRELERİ SATIYOR

Konuyla ilgili son sözü grubu adına AK Parti Grup Başkan Vekili Hakan Yıldız aldı. ¨Bu sorunu, şu andaki Büyükşehir Belediye yönetimi oluşturmadı ama sorunun çözümü Cemil Tugay’da ve doğal olarak Büyükşehir’de¨ mesajıyla açıklamalarına başlayan Yıldız, ¨Biz belediye şirketlerinin asli faaliyet alanına dönmesini istedik. Seçim döneminde Başkan Tugay ‘İZBETON aslına dönecek’ dedi, ‘Tamam’ dedik fakat hangi metotların ortaya konulacağı net olmalı. Bugün 100’üncü faaliyet gününe geldik. 100 gün geçirdiğimiz bir yerde bin 500 kooperatif üyesinden 3 milyar para toplanmış bir durum. İş, dolandırıcılığa kadar gitti. Panoda kooperatif adı görmüyoruz, Büyükşehir adını görüyoruz ama internet satış sitesinde kooperatif tarafından 1 artı 1 daire satılıyor. Kapıda kooperatif yok, Büyükşehir var ama sitede ise kooperatif var¨ dedi.

¨HEVAL BEY’İ ORAYA KOYANLAR ÜÇ MAYMUNU OYNAMASIN¨

Sorunun, belediyenin kucağında kalmış 15 milyar liralık devasa bir sorun olduğunu söyleyen Yıldız, ¨Hala internet satış sitesine ilan veriliyor, satışlar yapılıyor biz suç duyurusunda bulunmuyoruz. Biz grubumuzun ortaya koyduğu, çalıştığımız tüm eleştirilerin dikkate alınmasını, dikkate almayanların bu sorunları oluşturduğunu hatırlatmak istiyoruz. Bu sorun üzerini kapatacağınız bir sorun değil. Sayın Başkan söz verdi, gereğini yapacağız dedi ama bir ay sonra önergenin bile hazırlanamadan geldiğini görüyoruz. Evrakları bulamadığınızı söylüyorsunuz, neden bulamıyorsunuz? Ya da bulduğunuz evraklar sizi korkutuyor mu?  Biz konuşuyoruz, Murat Bakan’lar, Mahir Polat’lar cevap veriyorlar. Şimdi Heval Bey’i oraya koyanlar üç maymunu oynamasın. 3 milyar lira toplanmış, iş bitirme seviyesi yüzde 15’lerde. Biz bu sorunun çözümünün iyi niyetli paydaşı olabiliriz ama asıl dersine çalışması gereken idare, çalışmamıştır¨ açıklamalarında bulundu.

YILDIR: ELEŞTİRİLER BİZİ GÜÇLENDİRİR, YIPRATMAZ

Eleştirilere yanıt veren CHP Grup Başkan Vekili Levent Zafer Yıldır ise şunları söyledi: ¨İlgili hukukçu arkadaşlar konuyu değerlendiriyor ve çalışıyor. Makul ve anlamlı sonuçlar elde edeceğimizi düşünüyoruz. Göreve geldiğimizden beri denetçiler çalışmalarını sürdürüyor, devam etmekte. Kaçındığımız, çekindiğimiz hiçbir şey yok, gereği yapılacaktır. Hatta bu konuda basında çıkan haberlere ‘Cimer’e talimat verdik, gerekiyorsa savcılığa da gidebilirler’ dedi. Evraklar bizi korkutmuyor, evrakların gereğini yapabilecek güçteyiz. Kendimizi haklı çıkarmaya çalışır gibi bir davranışı kendimize yakıştırmıyorum. Her bir veri, bu yönde ne tarafa ilerlememiz gerektiği konusunda bize ışık tutacaktır. Yapılan eleştiriler bizi güçlendirir, bizi asla yıpratamaz. Niyetimiz gayet açık ve yönümüz bellidir.¨

Son olarak Meclis Başkan Vekili İnanç, ¨Bu bir sorunsa, bu meclis bu sorunu konuşuyorsa çözüm için konuşuyordur. Bu meclisin siyasi iradesi ve bütün parti gruplarına danışarak karar alabileceği ortak aklı vardır. 25 yıldır İzmir’i yöneten anlayış diyerek eleştirileri tamamen zihniyete indirgemek doğru değildir. Bu meclis, bu sorunu çözecek iradeyi ortaya koyacaktır¨ diye konuştu ve oylama sonucu madde komisyonlardan geldiği şekilde oy birliği ile kabul edildi.

Editör: Oğuzhan Arslan